Ewa Wachowicz radzi, by jabłka nadziać serem i zapiec w piekarniku. Żurawinę zaś namocz w tym trunku

Ewa Wachowicz nigdy nie zawodzi. Polacy uwielbiają jej przepisy od lat i z pewnością każdemu przypadnie do gustu jesienna propozycja z jabłkami w roli głównej. Polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna podzieliła się wyjątkowo korzenną i słodką recepturą. Wystarczy zapiec jabłka z twarogowym farszem i polać cynamonowym sosem. Niebo w gębie.

Domowa szarlotka i ryż z jabłkami chowają się przy tym przepisie. Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić znakomity deser idealny na jesień. Jabłka zapiekane z serem, żurawiną i orzechami wyglądają wyjątkowo ekskluzywnie, a do tego smakują wybornie. Spróbuj, a przekonasz się sama. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Składniki na nadziewane jabłka:

  • 4 duże jabłka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 150 g chudego twarogu,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki cydru,
  • garść orzechów laskowych,
  • garść suszonej żurawiny.

Składniki na sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu,
  • cydr (ten z nasączania żurawiny).

Pieczone jabłka nadziewane twarogiem i żurawiną. Ewa Wachowicz dodaje również orzechy

Owoce suszonej żurawiny należy zalać cydrem i odstawić na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru. Orzechy zaś należy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Jabłka płuczemy w wodzie, następnie odcinamy "kapelusze z góry" wraz z ogonkiem, a na koniec z pomocą łyżki stołowej, wydrążamy gniazdo nasienne oraz odrobinę środka. Musimy bowiem zrobić miejsce na serowy farsz. 

Do głębokiej miski dajemy twaróg. Kruszymy go i rozdrabniamy na gładką masę z pomocą widelca. Do miski z twarogiem wbijamy jajko, wlewamy śmietanę i dodajemy cukier trzcinowy. Dobrym wyborem może okazać się Dark Muscovado, który nadaje się doskonale do korzennych potraw. Opcjonalnie do twarogu można dodać również cynamon i korzenną przyprawę, jeśli zależy nam na iście jesiennym aromacie. Na sam koniec do twarogu dodajemy odsączone z cydru owoce żurawiny, a także podprażone orzechy. Gotową masą nadziewamy wydrążone jabłka i przykrywamy odciętymi wcześniej "kapeluszami". Tak przygotowane owoce pieczemy w 160 stopniach (grzanie góra dół) przez około 25 minut.  

Czas na przygotowanie sosu. Rum, który pozostał po moczeniu żurawiny, należy wymieszać z jogurtem, cukrem i porządną szczyptą cynamonu. Gdy jabłka będą już upieczone i nieco przestygną, należy polać je przygotowanym sosem. Do tego można posypać je po wierzchu resztką orzechów. Taki deser wygląda wykwintnie, a do tego smakuje jak marzenie. Goście będą błagać o dokładkę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.