Domowa szarlotka i ryż z jabłkami chowają się przy tym przepisie. Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić znakomity deser idealny na jesień. Jabłka zapiekane z serem, żurawiną i orzechami wyglądają wyjątkowo ekskluzywnie, a do tego smakują wybornie. Spróbuj, a przekonasz się sama. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Owoce suszonej żurawiny należy zalać cydrem i odstawić na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru. Orzechy zaś należy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Jabłka płuczemy w wodzie, następnie odcinamy "kapelusze z góry" wraz z ogonkiem, a na koniec z pomocą łyżki stołowej, wydrążamy gniazdo nasienne oraz odrobinę środka. Musimy bowiem zrobić miejsce na serowy farsz.
Do głębokiej miski dajemy twaróg. Kruszymy go i rozdrabniamy na gładką masę z pomocą widelca. Do miski z twarogiem wbijamy jajko, wlewamy śmietanę i dodajemy cukier trzcinowy. Dobrym wyborem może okazać się Dark Muscovado, który nadaje się doskonale do korzennych potraw. Opcjonalnie do twarogu można dodać również cynamon i korzenną przyprawę, jeśli zależy nam na iście jesiennym aromacie. Na sam koniec do twarogu dodajemy odsączone z cydru owoce żurawiny, a także podprażone orzechy. Gotową masą nadziewamy wydrążone jabłka i przykrywamy odciętymi wcześniej "kapeluszami". Tak przygotowane owoce pieczemy w 160 stopniach (grzanie góra dół) przez około 25 minut.
Czas na przygotowanie sosu. Rum, który pozostał po moczeniu żurawiny, należy wymieszać z jogurtem, cukrem i porządną szczyptą cynamonu. Gdy jabłka będą już upieczone i nieco przestygną, należy polać je przygotowanym sosem. Do tego można posypać je po wierzchu resztką orzechów. Taki deser wygląda wykwintnie, a do tego smakuje jak marzenie. Goście będą błagać o dokładkę. Smacznego!