Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Na pierwszym miejscu niezdrowych bubli widnieje kostka rosołowa, która pomimo złej sławy nadal tak chętnie dodawana jest do potraw w polskich domach. Z łatwizny, jaką nam daje ów produkt wcale nie trzeba rezygnować - wystarczy, że przygotujemy domowy zamiennik.
Nie da się ukryć, że nawyki żywieniowe Polaków w ostatnich latach znacznie się poprawiły. To nie oznacza jednak, że wszystkie grzeszki rodem z kuchni zostały wyeliminowane. Jednym z nich jest nadal dodawanie sklepowej kostki rosołowej do zup i dań, a ta jak doskonale wiadomo, naszpikowana jest wszystkim, co najgorsze - od konserwantów i barwników po tłuszcze zwierzęce i śladowe ilości warzyw.
Kostki rosołowe to w wielu domach nadal must have, bez którego gotowanie nie ma racji bytu. Sam zamysł nie jest jednak krzywdzący - taki składnik instant znacznie przyśpiesza przygotowanie posiłków i jest doskonałym rozwiązaniem gdy goni nas czas. Prawdziwą zmorą jest jednak skład kostek ze sklepu, który daleki jest od ideału. Właśnie dlatego warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie domowego zamiennika ze sprawdzonym składem! To banalnie proste, a potrzebować będziemy jedynie warzyw, ziół i mieszanki przypraw.
Składniki:
Sposób przygotowania: