Zapomnij o chemicznym bulionie ze sklepu. Domowej roboty kostki rosołowe to łatwizna za grosze

Kostka rosołowa to przekleństwo szefów kuchni i wielbicieli dobrego smaku. Jak się jednak okazuje, chemiczny produkt rodem ze sklepowych półek można samodzielnie przygotować w domu. To o niebo lepsza jakościowo i z pewnością zdrowsza alternatywa, która przyśpieszy gotowanie i uratuje, gdy zabraknie składników na obiad.

Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Na pierwszym miejscu niezdrowych bubli widnieje kostka rosołowa, która pomimo złej sławy nadal tak chętnie dodawana jest do potraw w polskich domach. Z łatwizny, jaką nam daje ów produkt wcale nie trzeba rezygnować - wystarczy, że przygotujemy domowy zamiennik. 

Koniec z kostką rosołową naszpikowaną chemią. W domu zrobisz zdrowszy zamiennik 

Nie da się ukryć, że nawyki żywieniowe Polaków w ostatnich latach znacznie się poprawiły. To nie oznacza jednak, że wszystkie grzeszki rodem z kuchni zostały wyeliminowane. Jednym z nich jest nadal dodawanie sklepowej kostki rosołowej do zup i dań, a ta jak doskonale wiadomo, naszpikowana jest wszystkim, co najgorsze - od konserwantów i barwników po tłuszcze zwierzęce i śladowe ilości warzyw. 

Kostki rosołowe to w wielu domach nadal must have, bez którego gotowanie nie ma racji bytu. Sam zamysł nie jest jednak krzywdzący - taki składnik instant znacznie przyśpiesza przygotowanie posiłków i jest doskonałym rozwiązaniem gdy goni nas czas. Prawdziwą zmorą jest jednak skład kostek ze sklepu, który daleki jest od ideału. Właśnie dlatego warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie domowego zamiennika ze sprawdzonym składem! To banalnie proste, a potrzebować będziemy jedynie warzyw, ziół i mieszanki przypraw

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na domowe kostki rosołowe - bez grama chemii i barwników

Składniki: 

  • 3 małe marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • korzeń pietruszki,
  • cebulę,
  • mały por,
  • pęczek lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • oliwa,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczkę ziaren pieprzu,
  • liść laurowy,
  • suszony podgrzybek lub borowik,
  • łyżeczkę kurkumy,
  • łyżkę soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek dokładnie wyszoruj pod zimną wodą włoszczyznę. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość hojnie podlej oliwą i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny. 
  2. W tym czasie przy pomocy blendera drobno zmiel liść laurowy, suszonego grzyba, ziele angielskie, pieprz, sól i kurkumę. Na koniec do kielicha blendera dodaj zapieczone warzywa, lubczyk, natkę pietruszki i resztki oliwy z blachy. Całość ponownie zblenduj na papkę. 
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do foremek do mrożenia lodu i zamroź. Tak przygotowane domowe kostki rosołowe można przechowywać bezpiecznie do dwóch miesięcy. Smacznego! 
  4. Wskazówka - pamiętaj, że domowe kostki nie działają tak jak te sklepowe. Do zupy nie wystarczy zatem dodać jednej mikro kosteczki - polecamy mrozić produkt w dużych formach około 10 × 10 cm. Dwa takie sześciany starczą na duży garnek. 
Więcej o: