Zapiekanka, jakiej jeszcze nie było. Połącz fetę z warzywami i dokończ w ten sposób. To niemal wytrawne ciasto

Co, gdyby połączyć warzywa z serem, zalać ciastem i zapiec? To przepis na jedyną w swoim rodzaju zapiekankę w wersji premium. Duet grillowanych, jesiennych smaków z fetą to istna rozkosz dla podniebienia. A to wszystko tanim kosztem i minimalnym wysiłkiem.

O krakowskich zapiekankach z Okrąglaka słyszał niemal każdy, co jednak gdyby kultową wizję bułki z pieczarkami i serem zamienić na coś nieco bardziej eleganckiego i wyszukanego? Przepis na wytrawne ciasto pełne warzyw i fety to niebywałe połączenie smaków, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Gwarantujemy, że ten duet rozpieści podniebienie i zostanie zapamiętany na długo. 

Zapiekanka premium, której nie dorówna - wystarczą warzywa i feta

Gotowanie pełne jest niespodzianek - czasami miłych i obłędnie smacznych, a innym razem nieco mniej udanych i przyjemnych. Warto jednak czasami wyjść poza swoją strefę jedzeniowego komfortu i przygotować coś nieco bardziej wyszukanego niż wszystkim znane klasyki. Może wydawać się to trudne i co najgorsze kosztowne, jednak w rzeczywistości wystarczą dobre chęci, podstawowe składniki i odrobina fantazji. Tak właśnie powstała zapiekanka premium zwana też wytrawnym ciastem. 

Nasz rarytas to nic innego jak połączenie grillowanych warzyw z serami, mieszanką przypraw i ciastem, które jest tu idealnym spoiwem i najbardziej sycącą partią. Przygotowanie to pestka - sezonowe smaki łączymy, całość zalewamy ciastem z dodatkiem słonej, kruchej fety i to by było na tyle! Danie ląduje w piekarniku, opieka się na rumiany kolor przez 40 minut i wytrawna rozkosz jest gotowa. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na wyszukane danie z niczego, czyli zapiekankę z warzyw i fety

Składniki: 

  • 150 g mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g mąki,
  • 40 g roztopionego masła,
  • kulka mozzarelli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mała cukinia,
  • 125 g sera feta,
  • 4 garści szpinaku,
  • garść ulubionych ziół np. świeżej bazylii,
  • cebula dymka,
  • 4 łyżki startego parmezanu, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Szpinak umyj, osusz, a następnie grubo posiekaj.
  2. Drobno posiekaj dymkę
  3. Mozzarellę pokrój w małe kostki.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oliwy. Smaż plastry cukinii na dużym ogniu przez kilka minut - powinny ładnie się zgrillować. Dopraw solą, pieprzem i odłóż na talerz. 
  5. Na tej samej patelni podsmaż (z dodatkową porcją tłuszczu) cebulę i szpinak. Wszystko dopraw i ściągnij z ognia. 
  6. Do miski wsypa mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie wbij jajka i wlej roztopione, ostudzone roztopione masło. Składniki zacznij ubijać, stopniowo wlewaj mleko. Na koniec do ciasta wrzuć pokruszoną fetę, mozzarellę, cukinię i szpinak. Dodaj też świeże zioła.
  7. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wlej całą masę. Wierzch naszego specjału posyp startym parmezanem. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż skórka stanie się złotobrązowa.
  8. Zapiekanka premium jest już gotowa - wystarczy ją nieco ostudzić i serwować z miksem sałat lub ulubionymi dressingami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.