O krakowskich zapiekankach z Okrąglaka słyszał niemal każdy, co jednak gdyby kultową wizję bułki z pieczarkami i serem zamienić na coś nieco bardziej eleganckiego i wyszukanego? Przepis na wytrawne ciasto pełne warzyw i fety to niebywałe połączenie smaków, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Gwarantujemy, że ten duet rozpieści podniebienie i zostanie zapamiętany na długo.
Zapiekanka premium, której nie dorówna - wystarczą warzywa i feta
Gotowanie pełne jest niespodzianek - czasami miłych i obłędnie smacznych, a innym razem nieco mniej udanych i przyjemnych. Warto jednak czasami wyjść poza swoją strefę jedzeniowego komfortu i przygotować coś nieco bardziej wyszukanego niż wszystkim znane klasyki. Może wydawać się to trudne i co najgorsze kosztowne, jednak w rzeczywistości wystarczą dobre chęci, podstawowe składniki i odrobina fantazji. Tak właśnie powstała zapiekanka premium zwana też wytrawnym ciastem.
Nasz rarytas to nic innego jak połączenie grillowanych warzyw z serami, mieszanką przypraw i ciastem, które jest tu idealnym spoiwem i najbardziej sycącą partią. Przygotowanie to pestka - sezonowe smaki łączymy, całość zalewamy ciastem z dodatkiem słonej, kruchej fety i to by było na tyle! Danie ląduje w piekarniku, opieka się na rumiany kolor przez 40 minut i wytrawna rozkosz jest gotowa.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Przepis na wyszukane danie z niczego, czyli zapiekankę z warzyw i fety
Składniki:
- 150 g mleka,
- 2 jajka,
- 125 g mąki,
- 40 g roztopionego masła,
- kulka mozzarelli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- mała cukinia,
- 125 g sera feta,
- 4 garści szpinaku,
- garść ulubionych ziół np. świeżej bazylii,
- cebula dymka,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Szpinak umyj, osusz, a następnie grubo posiekaj.
- Drobno posiekaj dymkę
- Mozzarellę pokrój w małe kostki.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oliwy. Smaż plastry cukinii na dużym ogniu przez kilka minut - powinny ładnie się zgrillować. Dopraw solą, pieprzem i odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż (z dodatkową porcją tłuszczu) cebulę i szpinak. Wszystko dopraw i ściągnij z ognia.
- Do miski wsypa mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie wbij jajka i wlej roztopione, ostudzone roztopione masło. Składniki zacznij ubijać, stopniowo wlewaj mleko. Na koniec do ciasta wrzuć pokruszoną fetę, mozzarellę, cukinię i szpinak. Dodaj też świeże zioła.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wlej całą masę. Wierzch naszego specjału posyp startym parmezanem. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż skórka stanie się złotobrązowa.
- Zapiekanka premium jest już gotowa - wystarczy ją nieco ostudzić i serwować z miksem sałat lub ulubionymi dressingami. Smacznego!