Bouef Stroganow oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej, jednak danie to stało się popularne na całej kuli ziemskiej. Ta gęsta, rozgrzewająca zupa z wołowiną, papryką i pieczarkami to również świetna propozycja na jesienny obiad. Strogonowem z pewnością naje się cała godzina, a do zmywania pozostanie tylko jeden garnek. Brzmi jak plan idealny. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Na początek warto przygotować sobie marynatę. Do miseczki wlewamy oliwę lub olej, dodajemy paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz. Do marynaty przeciskamy również czosnek i dodajemy musztardę. Następnie polędwice oczyszczamy i kroimy w dość cienkie paski. Poszatkowane mięso przekładamy do miski i smarujemy dokładnie marynatą. Tak przygotowane wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, warto pozostawić mięso do marynowania przynajmniej na dwie godziny.
Po tym czasie wyciągamy mięso, podsypujemy mąką i smażymy partiami na patelni. W razie potrzeby można rozgrzać odrobinę oleju, by wołowina się lepiej smażyła. W międzyczasie papryki i pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy je do smażącej się wołowiny i podsmażamy przez około 5 minut. Później składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy mięso na wolnym ogniu przez około 40 minut. Gdy będzie już idealnie miękkie, do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Na koniec zabielamy sos śmietanką i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Taki rozgrzewający strogonow będzie smakować wybornie z kromką świeżego pieczywa. Bez dokładki się nie obędzie. Smacznego!