• Link został skopiowany

To danie będzie hitem każdej imprezy. Rozgrzewa i syci, a z tym przepisem przygotujesz wersję idealną

Serwowany na sylwestrach, weselach i innych rodzinnych uroczystościach. Popularny i lubiany strogonow będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Jego przygotowanie nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a smak jest wart wszelkich starań. Kluczem do sukcesu jest tu marynowanie mięsa. Pamiętaj, że im dłużej, tym smaczniej.
Strogonow przepis na ciepłe danie z wołowiną i pieczarkami. Wersja na ostro
Fot. iStock/Ann_Zhuravleva

Bouef Stroganow oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej, jednak danie to stało się popularne na całej kuli ziemskiej. Ta gęsta, rozgrzewająca zupa z wołowiną, papryką i pieczarkami to również świetna propozycja na jesienny obiad. Strogonowem z pewnością naje się cała godzina, a do zmywania pozostanie tylko jeden garnek. Brzmi jak plan idealny. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki koncentraty pomidorowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Rozgrzewający i sycący strogonow. Przepis, który uratuje każdą imprezę 

Na początek warto przygotować sobie marynatę. Do miseczki wlewamy oliwę lub olej, dodajemy paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz. Do marynaty przeciskamy również czosnek i dodajemy musztardę. Następnie polędwice oczyszczamy i kroimy w dość cienkie paski. Poszatkowane mięso przekładamy do miski i smarujemy dokładnie marynatą. Tak przygotowane wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, warto pozostawić mięso do marynowania przynajmniej na dwie godziny. 

Po tym czasie wyciągamy mięso, podsypujemy mąką i smażymy partiami na patelni. W razie potrzeby można rozgrzać odrobinę oleju, by wołowina się lepiej smażyła. W międzyczasie papryki i pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy je do smażącej się wołowiny i podsmażamy przez około 5 minut. Później składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy mięso na wolnym ogniu przez około 40 minut. Gdy będzie już idealnie miękkie, do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Na koniec zabielamy sos śmietanką i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Taki rozgrzewający strogonow będzie smakować wybornie z kromką świeżego pieczywa. Bez dokładki się nie obędzie. Smacznego!

Więcej o: