Jakie przyprawy dodać do zupy? Bez tych nie będzie smakować tak samo. Nadają wyjątkowego aromatu

Miłośników wszelkiego rodzaju zup w Polsce nie brakuje. Pomidorowa, grochowa, grzybowa czy żurek - wszystkie one nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie odpowiednio dobrany bukiet ziół i przypraw. Jakie dodatki powinny znaleźć się w każdej zupie? I jaki jest najlepszy moment na dodanie ich? Podpowiadamy.

Przyprawienie zupy to niezwykle istotny etap gotowania. To właśnie odpowiednio skomponowane dodatki wzbogacają smak dania i nadają mu wyjątkowego aromatu. Ważny jest jednak nie tylko rodzaj ziół i przypraw, ale i czas ich dodania. Niektóre z nich lepiej dodawać na początku, inne z kolei - pod koniec pichcenia.

Zobacz wideo Sałatka Leśna Polana

Jakie przyprawy powinny znaleźć się w zupie? Bez nich ani rusz

W sklepach spożywczych i zielarskich można znaleźć całą gamę różnorodnych przypraw i ziół. Najpopularniejsze to: pieprz, sól, bazylia, majeranek, tymianek, pietruszka, koperek, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, czosnek. Wszystkie one wpływają na danie, wydobywając z niego nowe nuty smakowe. W każdej zupie powinno się co najmniej znaleźć kilka z nich. 

Posiekana natka pietruszki znajduje zastosowanie nie tylko w smacznym rosole, ale i zupie jarzynowej, kalafiorowej czy ogórkowej. Liście laurowe z kolei pasują do zupy fasolowej i grochowej, a także jarzynowej i białego barszczu. Zupy te można również wzbogacić bazylią, która zwykle trafia też do pomidorowej. Lubczykiem wzbogacisz smak każdej zupy, zwłaszcza rosołu, pieczarkowej, ziemniaczanej i czerwonego barszczu. Czosnek śmiało dodaj do żurku i jarzynowej, a koperek do krupniku, ogórkowej, pomidorowej i kalafiorowej. Oregano świetnie łączy się z zupami kremowymi, np. z cukinii czy dyni, natomiast tymianek i majeranek dodadzą intensywnego aromatu zupom na bazie warzyw strączkowych.

Kiedy najlepiej dodawać przyprawy do zupy?

Przyprawy, w zależności od tego czy są suche, czy świeże, powinny być dodawane w różnych momentach gotowania zupy. Te intensywnie pachnące, m.in. ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i lubczyk mogą być wrzucane do wywaru już na samym początku. Z dodaniem innych, np. pietruszki, bazylii, koperku, powinniśmy się wstrzymać do momentu, aż zupa zacznie się gotować. Dzięki temu unikniemy niechcianej "goryczki". Co więcej, istnieje również niepisana zasada, że suszone przyprawy należy dodać na początku gotowania, a świeże - na końcu. Eksperci kulinarni radzą również, by z mielonym pieprzem postępować ostrożnie i doprawiać nim zupę, gdy ta będzie już gotowa. Lepiej też, aby był to świeżo mielony w młynku pieprz, gdyż dodaje większą głębię smaku w porównaniu ze sproszkowanym pieprzem z paczki. Warto też pamiętać, że zupa powinna być solona dopiero pod koniec gotowania, w ten sposób nadasz jej smaku i nie utracisz jej właściwości. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA