Ziemniaki zapiekane tym mięsem smakują bosko. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je tym produktem

Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że ziemniak to warzywo, które nigdy się nie znudzi. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ ziemniaki można przygotowywać na setki sposobów. Pozostaw jednak tradycyjne metody w tyle i przygotuj ziemniaki nadziewane mięsem mielonym. Są nie tylko sycące, ale i na talerzu prezentują się doskonale.

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to propozycja dla tych, którzy kochają ziemniaki w każdej postaci. Ta przekąska zrobi furorę jako smakowita przystawka, a także jako dodatek do obiadu lub grilla. Podawaj z ulubionym sosem i patrz, jak wszystkie ziemniaki znikają ze stołu. Ty i twoi goście będziecie w szoku, jakie to dobre. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula biała,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 garści startego sera żółtego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy.

Ziemniaki z dodatkiem mięsa mielonego. Z talerza znikną w pięć minut

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupinach, aż będą idealnie miękkie. Następnie wyciągamy wszystkie ziemniaki z wody i rozkrawamy wierzch. Łyżeczką wyjmujemy odrobinę ziemniaka z środka i przekładamy do miski. "Resztki" z wydrążania ziemniaków ugniatamy z masłem. Następnie dodajemy do ziemniaczanej masy posiekany szczypiorek.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Gdy mięso będzie już gotowe, zalewamy całość passatą i dusimy przez 15 minut pod przykryciem. 

Do podsmażonego mięsa dodajemy ziemniaczaną masę ze szczypiorkiem i całość mieszamy. Następnie takim wkładem nadziewamy wszystkie wydrążone ziemniaki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym serem po wierzchu. Teraz wystarczy już tylko zapiec ziemniaki w 180 stopniach przez około 30 minut. Najlepiej smakują podawane z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA