Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to propozycja dla tych, którzy kochają ziemniaki w każdej postaci. Ta przekąska zrobi furorę jako smakowita przystawka, a także jako dodatek do obiadu lub grilla. Podawaj z ulubionym sosem i patrz, jak wszystkie ziemniaki znikają ze stołu. Ty i twoi goście będziecie w szoku, jakie to dobre. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w łupinach, aż będą idealnie miękkie. Następnie wyciągamy wszystkie ziemniaki z wody i rozkrawamy wierzch. Łyżeczką wyjmujemy odrobinę ziemniaka z środka i przekładamy do miski. "Resztki" z wydrążania ziemniaków ugniatamy z masłem. Następnie dodajemy do ziemniaczanej masy posiekany szczypiorek.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Gdy mięso będzie już gotowe, zalewamy całość passatą i dusimy przez 15 minut pod przykryciem.
Do podsmażonego mięsa dodajemy ziemniaczaną masę ze szczypiorkiem i całość mieszamy. Następnie takim wkładem nadziewamy wszystkie wydrążone ziemniaki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym serem po wierzchu. Teraz wystarczy już tylko zapiec ziemniaki w 180 stopniach przez około 30 minut. Najlepiej smakują podawane z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!