Jemy ją od wielkiego dzwonu, a szkoda, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa. Przepis babci to petarda

Po przepisy babci sięgamy chętnie i często w różnych okolicznościach. Kuchnia nestorki rodu kojarzy się najczęściej ze sprawdzonymi i klasycznymi przepisami i właśnie po takie receptury warto sięgać podczas gotowania.

Kapustę z grzybami robi się zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia. Później całkowicie o niej zapominamy, a przecież wiele osób ją uwielbia. Zrób ją w środku lata, a Twoja rodzina oszaleje z radości! Poniżej znajdziesz prosty przepis!

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Kapusta z grzybami. Jaką kapustę wybrać? 

Aby kapusta z grzybami zachwyciła domowników, musi być przygotowana z najlepszej jakości składników. Podstawą jest oczywiście kiszona kapusta. Jeżeli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, to wiecie, że produkt przez Was użyty został przygotowany z najwyższą starannością. Jeżeli natomiast nie macie kiszonej kapusty domowej roboty, to warto odwiedzić miejscowe bazary, na których można znaleźć (a często także spróbować) wyroby od lokalnych rolników.

Na bazarach można znaleźć kapustę o różnym stopniu kiszenia, dzięki czemu trafienie w gust smakowy swój i domowników nie powinno być problematyczne. Istotne jest to, aby podczas wyboru kapusty zwrócić uwagę, czy jest to produkt kwaszony, czy kiszony. Kapusta kiszona poddawana jest procesowi fermentacji, kapusta kwaszona z kolei zalewana jest jedynie octem i cukrem. Nie zachodzi tu proces fermentacji, pozbawiona jest ona także probiotyków, które są obecne w kapuście kiszonej. Kiszona kapusta ma lekko żółtawy odcień, kwaszona z kolei - biały. 

Kapusta z grzybami suszonymi czy mrożonymi? 

Kolejną kwestią do rozważenia, jest wybór grzybów. Kapusta będzie lepsze z grzybami suszonymi, a może mrożonymi? Które wybrać? Idąc tropem babcinej receptury, należałoby sięgnąć po grzyby suszone. Grzyby suszone mają wyjątkowy smak i aromat, a najlepiej, gdy pochodzą ze sprawdzonego źródła, np. z własnych zbiorów.

Grzyby suszone należy namoczyć na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) przed przystąpieniem do przygotowania kapusty z grzybami. Przepis babci nie opiera się raczej na używaniu grzybów mrożonych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich użyć w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do grzybów suszonych. Grzyby mrożone należy wcześniej odmrozić, posiekać i podsmażyć na maśle. Do przygotowania kapusty z grzybami (zwłaszcza w sytuacji, gdy kosztować jej będą małe dzieci) można użyć także pieczarek. W takim przypadku również kroimy je i lekko rumienimy na patelni. 

Kapusta z grzybami: przepis babci i składniki 

Przepis babci na kapustę z grzybami jest najlepszy. Od czego zacząć? Oczywiście od przygotowania składników. Aby zrobić najlepszą kapustę z grzybami w środku lata, będziesz potrzebować:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 duże cebule
  • 1 i 3/4 l wody
  • 10 łyżek oleju
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól (opcjonalnie do smaku) 

Kapusta kiszona z grzybami suszonymi - wykonanie krok po kroku

Kapusta kiszona z grzybami suszonymi może być przygotowana na kilka dni przed podaniem. Daje to możliwość lepszego "przegryzienia się" smaków, a ponadto pozwala zaoszczędzić nieco czasu. Oto przepis:

  • Przygotowanie kapusty kiszonej z grzybami suszonymi zaczniemy od namoczenia grzybów. W tym celu należy umieścić je w dużej misce (grzyby bardzo napęcznieją) i zalać je kilkoma szklankami zimnej wody, a następnie przykryć. Najlepiej zostawić tak grzyby na całą noc.
  • Rano należy zlać z nich wodę do osobnego naczynia. Woda z moczenia grzybów może przydać się do kapusty, ale przed dodaniem należy jej spróbować, czy nie jest zbyt gorzka (może się tak zdarzyć na skutek np. "przepalenia" grzybów na słońcu).
  • Grzyby należy dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie drobno posiekać.
  • W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania kapusty. Należy odsączyć ją z nadmiaru soku i umieścić w garnku. Kapustę można uprzednio przepłukać, ale nie ma takiej konieczności. Najlepiej spróbować ją i zweryfikować, czy smak nam odpowiada, czy wolimy nieco mniej intensywny.
  • W międzyczasie przygotowujemy cebulę. Cebulę należy obrać i drobno pokroić, a następnie zrumienić na oleju.
  • Do garnka z kapustą dodajemy zrumienioną cebulę, pokrojone grzyby oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Przykryty garnek ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy kapusta się zagotuje, odkrywamy na chwilę pokrywkę, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy do czasu, aż kapusta stanie się odpowiednio miękka.
  • W międzyczasie należy kilka razy zamieszać kapustę z grzybami i w razie potrzeby dolać wody.
  • Pod koniec gotowania dodajemy cukier i ewentualnie sól do smaku.
  • Przygotowaną w ten sposób kapustę z grzybami można zamrozić lub zawekować w słoikach. 

Zobacz też: Kotleciki ziemniaczane z takim dodatkiem to ferrari wśród innych dań obiadowych. Zaskocz bliskich!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.