Kapustę z grzybami robi się zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia. Później całkowicie o niej zapominamy, a przecież wiele osób ją uwielbia. Zrób ją w środku lata, a Twoja rodzina oszaleje z radości! Poniżej znajdziesz prosty przepis!
Aby kapusta z grzybami zachwyciła domowników, musi być przygotowana z najlepszej jakości składników. Podstawą jest oczywiście kiszona kapusta. Jeżeli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, to wiecie, że produkt przez Was użyty został przygotowany z najwyższą starannością. Jeżeli natomiast nie macie kiszonej kapusty domowej roboty, to warto odwiedzić miejscowe bazary, na których można znaleźć (a często także spróbować) wyroby od lokalnych rolników.
Na bazarach można znaleźć kapustę o różnym stopniu kiszenia, dzięki czemu trafienie w gust smakowy swój i domowników nie powinno być problematyczne. Istotne jest to, aby podczas wyboru kapusty zwrócić uwagę, czy jest to produkt kwaszony, czy kiszony. Kapusta kiszona poddawana jest procesowi fermentacji, kapusta kwaszona z kolei zalewana jest jedynie octem i cukrem. Nie zachodzi tu proces fermentacji, pozbawiona jest ona także probiotyków, które są obecne w kapuście kiszonej. Kiszona kapusta ma lekko żółtawy odcień, kwaszona z kolei - biały.
Kolejną kwestią do rozważenia, jest wybór grzybów. Kapusta będzie lepsze z grzybami suszonymi, a może mrożonymi? Które wybrać? Idąc tropem babcinej receptury, należałoby sięgnąć po grzyby suszone. Grzyby suszone mają wyjątkowy smak i aromat, a najlepiej, gdy pochodzą ze sprawdzonego źródła, np. z własnych zbiorów.
Grzyby suszone należy namoczyć na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) przed przystąpieniem do przygotowania kapusty z grzybami. Przepis babci nie opiera się raczej na używaniu grzybów mrożonych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich użyć w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do grzybów suszonych. Grzyby mrożone należy wcześniej odmrozić, posiekać i podsmażyć na maśle. Do przygotowania kapusty z grzybami (zwłaszcza w sytuacji, gdy kosztować jej będą małe dzieci) można użyć także pieczarek. W takim przypadku również kroimy je i lekko rumienimy na patelni.
Przepis babci na kapustę z grzybami jest najlepszy. Od czego zacząć? Oczywiście od przygotowania składników. Aby zrobić najlepszą kapustę z grzybami w środku lata, będziesz potrzebować:
Kapusta kiszona z grzybami suszonymi może być przygotowana na kilka dni przed podaniem. Daje to możliwość lepszego "przegryzienia się" smaków, a ponadto pozwala zaoszczędzić nieco czasu. Oto przepis:
Zobacz też: Kotleciki ziemniaczane z takim dodatkiem to ferrari wśród innych dań obiadowych. Zaskocz bliskich!