Kluski leniwe, nazywane także pierogami leniwymi, to obiadowa klasyka. Są pyszne, sycące i błyskawiczne w przygotowaniu. Przepis ten sprawdzi się więc zawsze wtedy, kiedy brakuje nam czasu na czasochłonne pichcenie. Wystarczą cztery składniki i wolne trzydzieści minut, a wyczarujesz kulinarne cudo, którym zajadać będą się wszyscy domownicy.
Do dwóch misek wbijamy osobno białka i żółtka. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną, białą masę. Do żółtek zaś dodajemy twaróg, który następnie rozdrabniamy widelcem. Twarogowa masa będzie mokra i kleista. Wsypujemy więc do niej mąkę pszenną, najlepiej partiami, by zapobiec powstawaniu grudek. Całość ugniatamy na gładką masę. Na koniec łączymy masę twarogową z ubitymi na sztywno białkami jaj.
Ciasto na kluski leniwe przekładamy na deskę lub stolnicę i dzielimy na kilka mniejszych części. Z każdej z nich formujemy wałki, spłaszczamy je i wykrawamy kluski leniwe. Tak przygotowane gotujemy partiami w gorącej i lekko osolonej wodzie. Należy gotować je jeszcze 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnie.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą wraz z cukrem. Taką mieszanką polewamy kluski leniwe przed podaniem, lub podsmażamy w niej ugotowane kluski. Wszystko zależy od preferencji, a w obu wersjach obiad będzie smakował obłędnie. Smacznego!