Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Kluski leniwe wychodzą dzięki niemu pulchne i idealnie miękkie

Brak ci pomysłu na prosty i szybki obiad? W takich chwilach wracaj do sprawdzonych dań z dzieciństwa. Doskonałym rozwiązaniem będą kluski leniwe, które w wielu domach robią furorę, szczególnie wśród najmłodszych. Mięciutkie i słodkie kluchy z twarogu wystarczy podać ze śmietaną lub przesmażyć z bułką tartą, a znikną z talerzy w tempie światła.

Kluski leniwe, nazywane także pierogami leniwymi, to obiadowa klasyka. Są pyszne, sycące i błyskawiczne w przygotowaniu. Przepis ten sprawdzi się więc zawsze wtedy, kiedy brakuje nam czasu na czasochłonne pichcenie. Wystarczą cztery składniki i wolne trzydzieści minut, a wyczarujesz kulinarne cudo, którym zajadać będą się wszyscy domownicy. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 8 jajek,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli.

Pulchne kluski leniwe, które zrobisz w mgnieniu oka. Ten przepis ci się przyda

Do dwóch misek wbijamy osobno białka i żółtka. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną, białą masę. Do żółtek zaś dodajemy twaróg, który następnie rozdrabniamy widelcem. Twarogowa masa będzie mokra i kleista. Wsypujemy więc do niej mąkę pszenną, najlepiej partiami, by zapobiec powstawaniu grudek. Całość ugniatamy na gładką masę. Na koniec łączymy masę twarogową z ubitymi na sztywno białkami jaj.

Ciasto na kluski leniwe przekładamy na deskę lub stolnicę i dzielimy na kilka mniejszych części. Z każdej z nich formujemy wałki, spłaszczamy je i wykrawamy kluski leniwe. Tak przygotowane gotujemy partiami w gorącej i lekko osolonej wodzie. Należy gotować je jeszcze 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnie.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą wraz z cukrem. Taką mieszanką polewamy kluski leniwe przed podaniem, lub podsmażamy w niej ugotowane kluski. Wszystko zależy od preferencji, a w obu wersjach obiad będzie smakował obłędnie. Smacznego!

Więcej o: