Te obłędne buraczki to kulinarny sekret babcinych obiadów. Z tym składnikiem smakują jak nigdy

Nie da się ukryć, że babcine przepisy podbijają serca i podniebienia, dlatego, zamiast serwować nudną ćwikłę, postaw na coś wyjątkowego. Buraki w tym wydaniu smakują nieziemsko, a wszystko za sprawą nietypowego dodatku. Taka surówka jest nie tylko zdrowa, ale i obłędnie smaczna.

Brak pomysłów na domową surówkę? Podaj do obiadu taki kolorowy dodatek, a domownic padną z wrażenia. Wystarczy sięgnąć po buraki i połączyć je z dość niestandardowym składnikiem. Taki duet zrobi przy stole prawdziwą furorę, a najwięksi przeciwnicy tych warzyw poproszą o dokładkę. 

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Buraki w tej wersji to prawdziwy majstersztyk. Nietypowy dodatek daje efekt wow

Zdrowa żywność i sałatki wcale nie muszą być nudne i ubogie w składniki. Wręcz przeciwnie! Buraki sprawdzą się w tej roli doskonale, chociaż zazwyczaj serwowane są do obiadu raczej z dodatkiem chrzanu, królują też w ciepłej wersji. Dzisiaj jednak mamy przyjemność odczarować to zacne warzywo i nadać mu zupełnie nowy smak - przepis babci okazuje się zatem niezbędny. 

Aby przygotować obłędnie smaczne buraki do obiadu, nie trzeba dużo kombinować i sięgać po wyszukane składniki. Sekretem są zatem dorodne warzywa połączone z... orzechami włoskimi! To jednak nie koniec niespodzianek - nie obejdzie się też bez solidnej porcji czosnku, octu winnego i oliwy. Takie połączenie gwarantuje wspaniały i smaczny efekt. 

Surówka z buraków w wersji z orzechami włoskimi 

Składniki: 

  • 6 czerwonych buraków,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli jesteś miłośnikiem intensywnego smaku),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od dokładnego umycia buraków. Warzywa następnie gotuj do miękkości z dodatkiem czosnku w łupinach. Wskazówka - warzywa można także zapiec w piekarniku. Wówczas mają jeszcze lepszy smak.
  2. Gotowe buraki ostudź, obierz ze skórki, a następnie starannie zetrzyj na tarce o na dużych oczkach lub drobno je posiekaj.
  3. Teraz pora na orzechy, które należy obrać i uprażyć na patelni. 
  4. Przygotuj dużą miskę, z łupin wyciśnij pieczony lub gotowany czosnek, oliwę, ocet, sól i czarny pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj - w ten sposób otrzymasz obłędny sos.
  5. Na koniec wrzuć do miski nasze buraki, zamieszaj całość i udekoruj orzechami. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu, ale także zdrowy lunch lub przekąska w ciągu dnia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.