Od święta i na co dzień. Zupa chrzanowa Magdy Gessler gotuje się ekspresowo. Tylko 8 składników

Jednym z najlepszych zamienników żurku nie tylko od święta, ale i na co dzień, jest zupa chrzanowa. Przepis jest prosty, a rozsławiła go Magda Gessler. Jak zrobić zupę chrzanową i co będzie ci potrzebne? Postaw na te składniki i technikę, a sukces murowany.

Choć zupa chrzanowa może kojarzyć nam się z Wielkanocą i ciekawym zamiennikiem żurku, świetnie sprawdzi się do obiadu również i na co dzień. Wszystko ze względu na to, że doskonale rozgrzewa, a jest nam to potrzebne zimą. Zupa zyskała sporą popularność za sprawą jednego z odcinków "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler. Jak ją zrobić i co będzie ci potrzebne?

Zobacz wideo Czy z zasłoniętymi oczami można rozpoznać pączka Magdy Gessler? Sprawdziliśmy to w redakcji!

Zupa chrzanowa Magdy Gessler. Czego potrzebujesz?

Nie dość, że zupa chrzanowa jest pyszna, to jeszcze nie potrzebujesz zbyt wielu składników, by ją przygotować. Sprawdź, czego potrzebujesz — możliwe, że większość, jeśli nie wszystkie niezbędne składniki masz już w swojej lodówce i kuchni.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny;
  • 5 ziemniaków średniej wielkości;
  • 1,5 słoiczka chrzanu;
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, cukier i pieprz do smaku;
  • 1 szklanka śmietany 22 proc.;
  • oliwa z oliwek;
  • 3 kromki chleba razowego;
  • ugotowane na twardo jajka.

Najlepsza zupa chrzanowa. Przepis Magdy Gessler jest ekspresowy

Mogłoby się wydawać, że danie takie jak zupa chrzanowa wymaga wiele czasu, by ją przygotować. Okazuje się jednak, że nic bardziej mylnego. Wystarczy ugotować warzywa, dodać kilka składników i zblendować, i gotowe. Co dokładnie należy zrobić?

  1. Obierz, umyj i pokrój warzywa na kawałki. Następnie włóż je do dużego garnka, zalej wodą i dołóż kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe.
  2. Gotuj wywar na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw.
  3. Wyciągnij z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Zblenduj zupę przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę, a następnie dodaj śmietanę i chrzan.
  4. Dopraw zupę chrzanową solą, pieprzem, cukrem, zamieszaj i wyłącz grzanie.
  5. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podgrzej pokrojony w kostkę chleb razowy. Smaż i mieszaj grzanki, aż będą rumiane.
  6. Wlej zupę na talerz, udekoruj dwiema połówkami jajka na twardo, posyp grzankami i podawaj. Dobrym pomysłem jest też udekorowanie zupy chipsem z boczku.
Więcej o: