Hash browns, czyli placki ziemniaczane po brytyjsku. Bez dodatku mąki i jajek wychodzą lekkie i chrupiące

Hash browns to brytyjskie placki ziemniaczane. Od rodzimych plyndzów odróżnia je brak kluczowych składników: mąki i jajek. Jak zatem Brytyjczycy sprawiają, że ich danie jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Mają na to sprawdzony sposób.

Hash browns to prosta potrawa kuchni brytyjskiej. Przypomina nasze placki ziemniaczane, jednak z małymi różnicami. W zagranicznej wersji nie zawiera mąki ani jajek. Danie serwowane jest zwykle na śniadanie lub kolację, w towarzystwie smakowitych dodatków. Jak przygotować chrupiące hash browns? Okazuje się, że bardzo prosto!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Hash browns, czyli brytyjskie placki ziemniaczane. Nie zawierają mąki ani jajek, a i tak wychodzą obłędne

Przygotowanie brytyjskich smakołyków nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, namoczyć je, a potem doprawić i usmażyć. Efekt finalny zachwyca delikatnością i chrupkością. Gwarantujemy, że na jednym placuszku się nie skończy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • szczypta papryki ostrej,
  • szczypta papryki słodkiej.

Chrupiące i aromatyczne placki ziemniaczane. Sposób wykonania

Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte kartofle włóż do miski, po czym zalej je zimną wodą. Pozostaw je do nasączenia na ok. 10 minut. W tym czasie dwukrotnie odlej wodę i wymień ją na świeżą. Proces ten ma na celu opłukać ziemniaki ze skrobi. W kolejnym kroku odciśnij warzywa w dłoniach, a potem przełóż je na ręcznik papierowy, który pochłonie resztę wilgoci. 

Odciśnięte ziemniaki umieść z powrotem w misce, tym razem już bez wody. Dopraw je solą, pieprzem, a także papryką słodką i ostrą. Wszystko porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane, a kiedy się roztopi - wylewaj na nie masę ziemniaczaną. Rób to niewielkimi partiami, aby placki się nie posklejały. Smaż je obustronnie bez przykrycia, aż nabiorą złocistego koloru.

Gotowe hash browns możesz zaserwować jak klasyczne placki, np. z kleksem kwaśnej śmietany i siekanym szczypiorkiem lub z ulubionym sosem. W wersji śniadaniowej świetnie smakują ze smażonym boczkiem oraz jajkiem sadzonym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.