Pasta jajeczna - przepis na prosty i szybki dodatek do kanapek. Zrób ją koniecznie z tym składnikiem

Przepis na pastę jajeczną powinien znać każdy, kto przepada za smacznymi i pożywnymi kanapkami. Świeże pieczywo w połączeniu z kremowym smarowidłem i szczypiorkiem to danie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Sprawdź, jak je przygotować.

Pasta jajeczna to jedno z najczęściej używanych w Polsce smarowideł. Wiele osób zajada się kolorowymi kanapkami niemal każdego dnia, dlatego aby urozmaicić posiłek, warto wzbogacić go o pożywną i smakowitą pastę. Poniżej przedstawiamy banalnie prosty przepis, który sprawdza się za każdym razem. Gwarantujemy, że raz wypróbowany - na dobre zagości w twoim przepiśniku.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Pasta jajeczna - przepis na najlepsze smarowidło do kanapek. Koniecznie dodaj do niej ten składnik

Przygotowanie pasty jajecznej jest niezwykle szybkie. Cała "filozofia" polega na tym, by ugotować jajka na twardo, a następnie rozdrobnić je i wymieszać z pozostałymi składnikami. W wersji klasycznej dodaje się do niej jedynie majonez i szczypiorek, ale zapewniamy, że jeszcze lepiej będzie smakować z twarogiem i chrzanem. Gotowe smarowidło możesz śmiało przechowywać w miseczce lub słoiku. Ważne, aby trzymać ją w lodówce. Dzięki temu zachowa swoją kremową konsystencję oraz świeżość na dłużej.

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 50 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Pasta jajeczna z twarożkiem. Sposób przygotowania

Zacznij od ugotowania jajek na twardo w osolonej wodzie. Ugotowane jajka odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie obierz je ze skorupki, bardzo drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Dodaj rozdrobniony widelcem twaróg, majonez, jogurt oraz chrzan.

Szczypiorek posiekaj i również połącz ze składnikami. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania, a na koniec dokładnie zamieszaj. Pasta jajeczna jest gotowa - przechowywana w lodówce zachowa swoją świeżość nawet na dwa lub trzy dni. Smacznego! 

Więcej o: