Pasta jajeczna to jedno z najczęściej używanych w Polsce smarowideł. Wiele osób zajada się kolorowymi kanapkami niemal każdego dnia, dlatego aby urozmaicić posiłek, warto wzbogacić go o pożywną i smakowitą pastę. Poniżej przedstawiamy banalnie prosty przepis, który sprawdza się za każdym razem. Gwarantujemy, że raz wypróbowany - na dobre zagości w twoim przepiśniku.
Przygotowanie pasty jajecznej jest niezwykle szybkie. Cała "filozofia" polega na tym, by ugotować jajka na twardo, a następnie rozdrobnić je i wymieszać z pozostałymi składnikami. W wersji klasycznej dodaje się do niej jedynie majonez i szczypiorek, ale zapewniamy, że jeszcze lepiej będzie smakować z twarogiem i chrzanem. Gotowe smarowidło możesz śmiało przechowywać w miseczce lub słoiku. Ważne, aby trzymać ją w lodówce. Dzięki temu zachowa swoją kremową konsystencję oraz świeżość na dłużej.
Składniki:
Zacznij od ugotowania jajek na twardo w osolonej wodzie. Ugotowane jajka odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie obierz je ze skorupki, bardzo drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Dodaj rozdrobniony widelcem twaróg, majonez, jogurt oraz chrzan.
Szczypiorek posiekaj i również połącz ze składnikami. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania, a na koniec dokładnie zamieszaj. Pasta jajeczna jest gotowa - przechowywana w lodówce zachowa swoją świeżość nawet na dwa lub trzy dni. Smacznego!