Ciasto mleczna kanapka podaję w każde święta. Jest lepsze niż kultowy batonik ze sklepu

Ciasto mleczna kanapka to słodycz, które doskonale sprawdzi się na słodkim stole na co dzień i od święta. Wszystko za sprawą obłędnego połączenia czekoladowego placka z puszystymi jak chmurka kremem. Taki duet ekspresowo znika z blachy, a babcine klasyki idą w odstawkę.

Marzysz o łatwym i efektownym wypieku? Zamiast po raz kolejny szykować szarlotkę lub jeden z serników postaw na obłędną mleczną kanapkę. Wypiek, który udaje kultowego, sklepowego batonika łączy czekoladowy blat z obłędnie puszystym i lekkim jak chmurka kremem. Gwarantujemy, że ten duet jest tak smaczny, że każdy, kto go spróbuje, szybko poprosi o dokładkę. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto mleczna kanapka - ekspresowy placek, który zachwyca prostotą

Im łatwiej, tym lepiej - ta zasadza, sprawdza się oczywiście, także w kuchni. Właśnie dlatego warto zamienić skomplikowane, babcine wypieki na coś nieco prostszego i jednocześnie oryginalnego. Ciasto mleczna kanapka będzie idealnym wyborem jeśli chcemy podać łakocie do kawy lub zaskoczyć gości na wielkanocnym stole. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a cały sekret tkwi w czekoladowej bazie. 

Do zrobienia mlecznej kanapki nie trzeba wiele, jednak szczególną uwagę warto poświęcić naszej bazie. Ciasto czekoladowe nie powinno być zbyt suche i się kruszyć - odpowiednie proporcje i właściwa temp. w piekarniku to zatem podstawa. Później idzie już z górki, bo wystarczy przygotować krem na bazie śmietanki. Na koniec wszystko łączymy i już możemy się zajadać tym obłędnym wypiekiem. 

Mleczna kanapka w domowej wersji. Ciasto idealne na co dzień i od święta

Składnik na czekoladowe ciasto: 

  • 40 g mąki pszennej, 
  • 30 g mąki migdałowej,
  • 60 g masła, 
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka, 
  • 150 g cukru.

Krem: 

  • 220 g śmietanki 36 proc. 
  • 150 g czekolady mlecznej, 
  • żelatyna w listkach, 
  • 120 g batoników mleczna kanapka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od naszego kremu. Na początek namocz żelatynę. Zagotuj śmietanę, dodaj odciśniętą żelatynę oraz połamaną czekoladę i zmiksuj. Taki miks odstaw do lodówki na minimum dwie godziny. Batoniki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Teraz kolej na ciasto. Rozpuść masło w rondelku i zalej tłuszczem połamaną na drobne kawałki czekoladą. Wymieszaj, aż składniki się połączą. 
  3. Następnie oddziel żółtka od białek.
  4. Żółtka ubij z 75 g. cukru, do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie białka ubij z cukrem na pianę. Mąkę migdałową wymieszaj z mąką pszenną. Ubite żółtka wymieszaj z czekoladą, dodaj obie mąki i wymieszaj miękką łyżką. Na końcu dodaj pianę z białek i ponownie lekko wymieszaj. 
  5. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut - do tzw. suchego patyczka. 
  6. Wierzch ciasta odetnij, a środek lekko uklep. Wyłóż wcześniej przygotowany krem, a wierzch ciasta wyłóż pokrojonymi batonikami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.