Fasolka po bretońsku się przejadła? Wypróbuj wariant węgierski. Z tymi dodatkami nie da się jej oprzeć

Fasolka po węgiersku to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych i rozgrzewających potraw. Z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw prezentuje się niezwykle apetycznie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu - wprost idealna na obiad.

Fasolka po węgiersku doskonale sprawdzi się na codzienny obiad. Gorące, apetycznie pachnące danie nie tylko świetnie smakuje, ale i syci na długie godziny - jedną porcją najemy się na długi czas. Poniżej wyjaśniamy, jak przyrządzić smakowity posiłek z udziałem fasoli, papryki oraz boczku.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Obiad z warzywami i mięsem nie musi być nudny. Fasolka w takim wydaniu to kulinarny hit

Przygotowanie fasolki po węgiersku jest proste i małoskomplikowane. Fasolę należy najpierw ugotować, a pozostałe składniki podsmażyć. Kiedy wszystko stanie się miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy - i pyszny obiad gotowy!

Składniki:

  • 250 g fasoli Jaś,
  • 180 g surowego boczku,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula czerwona,
  • pół główki czosnku,
  • pół papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • kilka liści laurowych,
  • szczypta cukru,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz.

Fasolka po węgiersku z boczkiem i warzywami. Sposób wykonania

Przygotowania rozpocznij wieczór wcześniej. Zalej fasolę zimną wodą i odstaw ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odcedź ją i dokładnie opłucz, a następnie ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. W osobnym garnku rozgrzej tłuszcz. Na dno wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją lekko, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, a także pokrojoną marchew, paprykę czerwoną i zieloną oraz boczek.

Całość wymieszaj i smaż, aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej zawartość rondla koncentratem pomidorowym oraz pastą paprykową. Po dodaniu liści laurowych ponownie zamieszaj i ugotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i dodaj ugotowaną fasolę. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią i odrobiną cukru. Wymieszaj i zagotuj. Po 10-15 minutach pięknie pachnące danie będzie gotowe do wyłożenia na talerze. Zaserwuj je z ugotowaną kaszą lub świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.