Fasolka po węgiersku doskonale sprawdzi się na codzienny obiad. Gorące, apetycznie pachnące danie nie tylko świetnie smakuje, ale i syci na długie godziny - jedną porcją najemy się na długi czas. Poniżej wyjaśniamy, jak przyrządzić smakowity posiłek z udziałem fasoli, papryki oraz boczku.
Przygotowanie fasolki po węgiersku jest proste i małoskomplikowane. Fasolę należy najpierw ugotować, a pozostałe składniki podsmażyć. Kiedy wszystko stanie się miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy - i pyszny obiad gotowy!
Składniki:
Przygotowania rozpocznij wieczór wcześniej. Zalej fasolę zimną wodą i odstaw ją do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odcedź ją i dokładnie opłucz, a następnie ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. W osobnym garnku rozgrzej tłuszcz. Na dno wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją lekko, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, a także pokrojoną marchew, paprykę czerwoną i zieloną oraz boczek.
Całość wymieszaj i smaż, aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej zawartość rondla koncentratem pomidorowym oraz pastą paprykową. Po dodaniu liści laurowych ponownie zamieszaj i ugotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i dodaj ugotowaną fasolę. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią i odrobiną cukru. Wymieszaj i zagotuj. Po 10-15 minutach pięknie pachnące danie będzie gotowe do wyłożenia na talerze. Zaserwuj je z ugotowaną kaszą lub świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!