Biegnij na stragan po ten przysmak. Sezon na tę roślinę nie trwa wiecznie, a szkoda - to bomba witaminowa

W kwietniu rozpoczyna się sezon na wiele smakowitych warzyw i owoców. Na bazarowych straganach można już zaopatrzyć się w świeże szparagi, buraki, gruszki oraz rabarbar. Ten ostatni raczej nie cieszy się wielką popularnością, a szkoda! To istna bomba witaminowa i pyszny dodatek np. do ciast.

Polacy wprost przepadają za sezonowymi smakołykami. Część z nas samodzielnie sieje i sadzi warzywa oraz owoce, pozostali z kolei korzystają z dobrodziejstw lokalnych bazarków i ulicznych straganów. W kwietniu warto się przede wszystkim zaopatrzyć w pozimowy rabarbar. Sezon na tę roślinę właśnie się rozpoczął i potrwa co najmniej do połowy czerwca. Dlaczego powinniśmy wzbogacić naszą codzienną dietę o rabarbar? 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Koniecznie wprowadź go do wiosennego jadłospisu

Rabarbar ogrodowy charakteryzuje się przyjemnie orzeźwiającym, lekko kwaśnym smakiem, który doskonale komponuje się m.in. ze słodkimi ciastami. Łodygi rabarbaru to jednak nie tylko smaczny dodatek kulinarny, ale i cenne źródło wielu witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera m.in. witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B, a także magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo.

Co więcej, rabarbar jest niskokaloryczny - w 100 g mieści się zaledwie 15 kalorii! Na dodatek dostarcza organizmowi solidnej dawki błonnika pokarmowego. Wspaniale wpływa na układ trawienia, reguluje poziom cholesterolu we krwi, walczy z wolnymi rodnikami i wspiera odporność. Mimo swoich cudownych właściwości pewne grupy osób powinny go unikać ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Chodzi przede wszystkim o osoby borykające się z chorobami nerek oraz osteoporozą.

Co można zrobić z rabarbaru? Możliwości nie brakuje

Zastosowanie rabarbaru w kuchni może być bardzo szerokie. Najczęściej wykorzystuje się go jako pyszny dodatek do wypieków - zwłaszcza kruchego ciasta drożdżowego. W formie schłodzonego kompotu stanowi doskonały napój na ciepłe dni w sezonie wiosenno-letnim. Polecamy wykorzystać go podczas produkcji domowych dżemów, konfitur, a także lodów. Bez problemu można się nim również zajadać na surowo. Jego łodygi to świetny pomysł na przekąskę między posiłkami. Warto go też poddać obróbce termicznej - ugotować lub upiec. Przypominamy, że jadalne są jedynie łodygi rabarbaru, nie liście.

Więcej o: