Ziemniaki z mięsem mielonym w nowym wydaniu. Taki obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka

Szukasz inspiracji na obiad? Zamiast po raz kolejny stawiać na makarony czy klasyki rodem z polskiej kuchni postaw na tanie i swojskie składniki przygotowane nieco inaczej. Mięso mielone w połączeniu z ziemniakami to nie tylko obłędny smak, ale i ciekawa niespodzianka na talerzu.

Obiad z mięsa mielonego i ziemniaków brzmi jak nuda? Zamiast szykować klasyczne mielone lub najprostszą zapiekankę postaw na nieco bardziej oryginalną formę podania. Nasz przepis nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale i wybornie smakuje. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Łączę mięso mielone i ziemniaki - tak powstaje obiad doskonały

W polskiej kuchni mięso mielone jest często wykorzystywane. Wśród klasycznych przepisów można wyróżnić kotlety, pulpety w sosie, gołąbki, zapiekanki i inne makarony. Warto jednak nieco odświeżyć domowe menu i postawić na danie znacznie bardziej finezyjne i ciekawe. Zrobisz je ekspresowo, a zniknie z talerzy jeszcze szybciej!

Mięso mielone warto połączyć z ziemniakami. Taki duet brzmi banalnie, jednak może smakować obłędnie i bardzo ciekawie. Wystarczy, że oblepisz warzywo mięsem, a później wszystko zapieczesz. Tak powstają właśnie klopsiki z niespodzianką, które pięknie się zaprezentują i doskonale smakują np. z mizerią lub miksem zielonych sałat. 

Mięso mielone z niespodzianką. Przepis, który pokochają najbardziej wymagający

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 8 ziemniaków,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżeczka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ziemniaków. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. W tym czasie przygotuj mięso. Przełóż je do dużej miski i połącz z jajkiem, posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, pietruszką posiekaną oraz odrobiną mąki. Ze wszystkich składników wyrabiaj masę. 
  3. Teraz weź ugotowanego ziemniaka i odlep go mięsem mielonym, tworząc estetyczny kształt. Wskazówka - mogą być to okrągłe pulpety lub np. podłużne kształty przypominające krokieta. 
  4. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. 
  5. Całość zapiekaj w 160 stopniach przez 40 minut. Mięso serwuj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o: