Obiad z mięsa mielonego i ziemniaków brzmi jak nuda? Zamiast szykować klasyczne mielone lub najprostszą zapiekankę postaw na nieco bardziej oryginalną formę podania. Nasz przepis nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale i wybornie smakuje.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Łączę mięso mielone i ziemniaki - tak powstaje obiad doskonały
W polskiej kuchni mięso mielone jest często wykorzystywane. Wśród klasycznych przepisów można wyróżnić kotlety, pulpety w sosie, gołąbki, zapiekanki i inne makarony. Warto jednak nieco odświeżyć domowe menu i postawić na danie znacznie bardziej finezyjne i ciekawe. Zrobisz je ekspresowo, a zniknie z talerzy jeszcze szybciej!
Mięso mielone warto połączyć z ziemniakami. Taki duet brzmi banalnie, jednak może smakować obłędnie i bardzo ciekawie. Wystarczy, że oblepisz warzywo mięsem, a później wszystko zapieczesz. Tak powstają właśnie klopsiki z niespodzianką, które pięknie się zaprezentują i doskonale smakują np. z mizerią lub miksem zielonych sałat.
Mięso mielone z niespodzianką. Przepis, który pokochają najbardziej wymagający
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 8 ziemniaków,
- cebula,
- jajko,
- łyżeczka mąki,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- natka pietruszki,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ziemniaków. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- W tym czasie przygotuj mięso. Przełóż je do dużej miski i połącz z jajkiem, posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, pietruszką posiekaną oraz odrobiną mąki. Ze wszystkich składników wyrabiaj masę.
- Teraz weź ugotowanego ziemniaka i odlep go mięsem mielonym, tworząc estetyczny kształt. Wskazówka - mogą być to okrągłe pulpety lub np. podłużne kształty przypominające krokieta.
- Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
- Całość zapiekaj w 160 stopniach przez 40 minut. Mięso serwuj z ulubionymi dodatkami, smacznego!