Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zrobisz to w 10 minut. Garnek nie będzie ci potrzebny

Jak szybko sparzyć kapustę? Wcale nie musi to długo trwać. Wystarczy jedno urządzenie i w 10 minut będziesz miała problem z głowy. Dowiedz się, jak w dziecinnie łatwy sposób zaoszczędzić czas w kuchni.

Gołąbki są cenionym, popularnym i lubianym daniem. Niekiedy jednak przygotowanie odpowiednio sparzonej kapusty, niezbędnej do ich wykonania, może być czasochłonne. Na szczęście istnieje prosty sposób, który pozwoli ci przygotować kapustę w zaledwie 10 minut. Dowiedz się, jak skutecznie zaoszczędzić czas w kuchni.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak szybko sparzyć liście kapusty? Banalnie prosty sposób

Gołąbki można przygotować na wiele sposobów, z użyciem różnych rodzajów nadzienia. Zazwyczaj zawijamy je w liście kapusty, które wymagają wcześniejszego sparzenia. Okazuje się jednak, że ten proces wcale nie musi być długi.

Gołąbki siostry AnastazjiGołąbki siostry Anastazji Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl

Oto przepis na szybkie sparzenie kapusty do gołąbków za pomocą jednego urządzenia - mikrofalówki. Zacznij od odcięcia głąba kapusty, który jest jej najtwardszą częścią. Potem umieść liście w naczyniu odpowiednim do mikrofalówki. Nastaw urządzenie na około 10 minut przy maksymalnej mocy. Po upływie tego czasu, kapusta będzie. Dzięki tej sztuczce liście staną się elastyczne, miękkie i łatwo oddzielą się od główki.

Nie tylko mięso. Poznaj alternatywne możliwości wypełnienia gołąbków farszem

Do gołąbków, zamiast mięsa można użyć wielu innych składników, które sprawią, że danie będzie równie smaczne i sycące. Oto kilka propozycji:

  • Soczewica, ciecierzyca lub fasola - są to doskonałe źródła białka roślinnego.
  • Grzyby - ugotowane i zblendowane mogą przypominać konsystencję mięsa.
  • Kasza gryczana - często używana jako baza farszu, może być połączona z cebulą, pieczarkami i jajkami.
  • Warzywa - takie jak papryka, cukinia, kasza bulgur, pieczarki, tymianek, bazylię, majeranek i sok z cytryny.
  • Kasza jaglana - z porem, marchwią, cebulą, natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.
Z jakim farszem najbardziej lubisz gołąbki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.