To ciasto z lodówki zrobisz w kilka minut. Smakuje obłędnie, a jeszcze lepiej wygląda

Domowe wypieki wydają się zbyt skomplikowane? Zamiast piec piętrowe placki i biszkopty postaw na tani, orzeźwiający przepis z owocami. Potrzebujesz zaledwie trzech składników i kilku minut, by stworzyć to słodkie arcydzieło.

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego, trudne do przygotowania ciasta, można zastąpić łatwymi przepisami, które równie obłędnie smakują, a co najważniejsze, zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami

Ciasto bez pieczenia i drogich składników. Wszystko mieszam i wkładam do lodówki 

Co gdyby babcine wypieki zastąpić czymś równie obłędnym, kolorowym i efektownym? Zamiast poświęcać kilka godzin na mozolne odtwarzanie przepisów, znacznie lepszym pomysłem będzie pójście na łatwiznę. Takie rozwiązanie wcale nie musi kończyć się na gotowcach ze sklepu, czy owocach z bitą śmietaną. Z naszą recepturą poznasz słodkie arcydzieło z owocowym akcentem, które zostanie docenione przez największych smakoszy i fanów wyrafinowanych słodkości. 

Nie da się ukryć, że w tym deserze nie ma wielkiej filozofii. Jednak poza łatwością w przygotowaniu, atutem są także tanie i łatwodostępne składniki. Mowa tu o mleku, galaretkach i świeżych owocach. Najlepiej sprawdzą się maliny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć kompozycję np. z truskawek, agrestu, brzoskwini czy też borówek. Panuje tu zupełna dowolność, dzięki czemu można stworzyć różnorodne i kolorowe połączenia. 

Połącz trzy składniki i włóż do lodówki. To najprostsze ciasto na świcie

Składniki: 

  • 2 galaretki bez cukru,
  • 400 ml mleka migdałowego bez cukru,
  • 3 garści mrożonych malin. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od rozpuszczenia galaretki w niewielkiej ilości gorącej wody. Proszek powinien się ładnie rozpuścić, tak by nie było żadnych drobinek.
  2. Taką mieszankę ostudź, a następnie wlej do mleka i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  3. Na koniec wsyp do masy maliny. 
  4. Gotową masę na nasze ciasto przelej teraz do kartonika po mleku. Wcześniej jednak przetnij górę z zakrętką i dokładnie umyj formę. 
  5. Wlej masę z malinami i odstaw do lodówki. Po kilku godzinach gdy masa stężeje, wyciągnij ciasto, ostrożnie usuń karton i gotowe!
  6. Ciasto krój w grubsze plasterki i serwuj tak, jak lubisz, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.