Płatki owsiane to dar natury, który często wykorzystujemy podczas przygotowania codziennych śniadań. Są idealnym rozwiązaniem, jeśli nie możemy w spokoju delektować się posiłkiem, a szybko zbieramy się do pracy. Tradycyjna owsianka nie musi być jednak nudna, z pomocą kilku składników wyniesiesz ją na nowy poziom i zachwycisz się smakiem.
Pełne ziarno owsa jedzone codziennie dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Zawarte w nim witaminy i minerały nie tylko cudownie wpływają na naszą sylwetkę, ale przynoszą wiele korzyści dla zdrowia naszego ciała. Płatki owsiane szczególnie cenimy za wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wyrównuje poziom glukozy we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu. Spożywając owsiankę, zapewniamy sobie wysoką dawkę magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i łagodzi stres oraz potasu, który zbawiennie obniża i korzystnie wpływa na nasze ciśnienie. Tradycyjne, mało przetworzone płatki owsiane posiadają najniższy indeks glikemiczny po ugotowaniu, czynność ta dodatkowo pozwala to uniknąć ewentualnych dolegliwości pokarmowych. Osoby borykające się z zapaleniem jelit czy wrzodami powinny bazować na posiłkach ubogich w błonnik, a co za tym idzie odstawić z codziennej diety ziarna owsa.
Przygotowanie owsianki daje nam duże pole do popisu w kwestii wykorzystana wszelakich składników. Takie śniadanie świetnie pasuje z sezonowymi owocami jagodowymi, zbawiennie wpływającymi na wygląd naszego ciała, a dodatek cynamonu nie tylko doda jej wybitnego smaku, ale sprawia, że uczucie sytości pozostaje na dłużej. Osoby nietolerujące laktozy mogą do jej przygotowania wykorzystać mleko owsiane, kokosowe lub sojowe, z którym będzie równie smaczna jak z tradycyjnym mlekiem krowim. Dbając o linię, wybieraj takie składniki, aby owsianka spełniła swoje zadanie.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: