Odtwórz smak słynnego batonika Kinder Bueno w wersji fit. Ta owsianka jest obłędnie pyszna i zdrowa

Śniadanie to najlepszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ zapewnia nam energię na cały dzień, a ogrom przepisów daje nieskończone możliwości i kombinacje na jego przygotowanie. Jeśli należysz do fanów śniadania, ale przejadła ci się typowa owsianka, zaszalej i przygotuj zdrową wersję ulubionych batoników Kinder Bueno.

Płatki owsiane to dar natury, który często wykorzystujemy podczas przygotowania codziennych śniadań. Są idealnym rozwiązaniem, jeśli nie możemy w spokoju delektować się posiłkiem, a szybko zbieramy się do pracy. Tradycyjna owsianka nie musi być jednak nudna, z pomocą kilku składników wyniesiesz ją na nowy poziom i zachwycisz się smakiem.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień

Płatki owsiane to samo zdrowie

Pełne ziarno owsa jedzone codziennie dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Zawarte w nim witaminy i minerały nie tylko cudownie wpływają na naszą sylwetkę, ale przynoszą wiele korzyści dla zdrowia naszego ciała. Płatki owsiane szczególnie cenimy za wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wyrównuje poziom glukozy we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu. Spożywając owsiankę, zapewniamy sobie wysoką dawkę magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i łagodzi stres oraz potasu, który zbawiennie obniża i korzystnie wpływa na nasze ciśnienie. Tradycyjne, mało przetworzone płatki owsiane posiadają najniższy indeks glikemiczny po ugotowaniu, czynność ta dodatkowo pozwala to uniknąć ewentualnych dolegliwości pokarmowych. Osoby borykające się z zapaleniem jelit czy wrzodami powinny bazować na posiłkach ubogich w błonnik, a co za tym idzie odstawić z codziennej diety ziarna owsa.

Śniadaniowa propozycja dla fanów Kinder Bueno

Przygotowanie owsianki daje nam duże pole do popisu w kwestii wykorzystana wszelakich składników. Takie śniadanie świetnie pasuje z sezonowymi owocami jagodowymi, zbawiennie wpływającymi na wygląd naszego ciała, a dodatek cynamonu nie tylko doda jej wybitnego smaku, ale sprawia, że uczucie sytości pozostaje na dłużej. Osoby nietolerujące laktozy mogą do jej przygotowania wykorzystać mleko owsiane, kokosowe lub sojowe, z którym będzie równie smaczna jak z tradycyjnym mlekiem krowim. Dbając o linię, wybieraj takie składniki, aby owsianka spełniła swoje zadanie.

Składniki:

  • 5 łyżek tradycyjnych płatków owsianych,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao,
  • pokruszone orzechy laskowe,
  • 250 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu, aż staną się gęste.
  • W międzyczasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
  • Na każdą porcję owsianki wykorzystujemy jedną łyżkę budynku, który mieszamy z odrobiną mleka i dodajemy do płatków owsianych pod koniec ich gotowania.
  • Wykładamy dwie trzecie waniliowej owsianki do miseczki, a pozostałą część łączymy z łyżeczką kakao.
  • Warstwę kakaową przekładamy na warstwę waniliową i dodajemy pokruszone orzechy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.