To chyba najprostszy sposób na domową struclę. W lekkiej wersji z twarożkiem smakuje wybornie

Strucla z ciasta drożdżowego to kunszt domowej kuchni, który pięknie prezentuje się na stole. Wypiekana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, w lżejszej wersji idealnie sprawdza się w ciepłe dni. Wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych w 2006 roku, tym prostym sposobem może zagościć i na twoim stole.

Puszysty domowy wypiek ze słodkim nadzieniem serowym, to jeden z najsmaczniejszych deserów. Choć można je dostać w sklepie, nic nie daje takiej satysfakcji na własnoręcznie przygotowane ciasta. Trzymając się najważniejszych zasad dotyczących ciasta drożdżowego, jesteś w stanie zrobić je bez problemu w swoim domu. Zasmakuj w domowej strucli wypełnionej po brzegi twarożkiem.

Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami

Kilka przydatkach tricków na najlepszą struclę

Do przygotowania ciasta drożdżowego trzeba podejść cierpliwie, wymaga od nas trochę więcej poświęcenia niż szybkie desery. Poświęcony mu czas wynagrodzi jednak jego puszysta konsystencja. Aby strucla się udała najważniejszym, o czym należy pamiętać to temperatura naszych składników. Jeśli będą zbyt zimne, nasze ciasto nie wyrośnie, a co gorsza może pojawić się zakalec, dlatego do przygotowania ciasta drożdżowego zawsze używajmy składników w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem dobrze posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Zdobędzie dzięki temu ładny kolor i nie popęka. Za duża ilość farszu rozpycha ciasto od wewnątrz, co również powoduje pęknięcia.

Przepis na serową struclę z ciasta drożdżowego

Składniki:

  • 750 gramów mąki pszennej,
  • 200 mililitrów ciepłego mleka,
  • 200 gramów cukru,
  • 125 gramów rozpuszczonego masła,
  • 30 gramów świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Nadzienie:

  • 350 gramów twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Przygotowanie ciasta:

  • Rozdrobnione drożdże przekładamy do miseczki. Dodajemy mleka, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na piętnaście minut.
  • Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier oraz cukier z dodatkiem wanilii. Dodajemy rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy zaczyn drożdżowy i całość mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
  • Uformowaną kulę przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Dobrze zostawić miskę w ciepłym miejscu.
  • W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy razem z żółtkiem i cukrem.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i krótko je wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na prostokątny placek.
  • Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie i zostawiamy margines około dwóch centymetrów od brzegów.
  • Ciasto zawijamy w rulon i przenosimy go do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy nasze ciasto przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć naszą struclę cukrem pudrem.
Strucla z serem czy z makiem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.