• Link został skopiowany

Dżem już nie będzie rzadki jak woda. Dodaj 20 dag, a każdy słoik wyjdzie idealny

Dżem, który leje się jak woda z kranu, nie wygląda apetycznie. By można było powiedzieć, że przetwory wyszły idealnie, powinny mieć nie tylko dobry smak, lecz także odpowiednią konsystencję. Jak zagęścić dżem, by wyglądał zachęcająco? Zapomnij o cukrach i żelatynie. Jest na to lepszy sposób.
Dżem
Markus Mainka / Shutterstock

Gdy tylko pojawiają się sezonowe owoce, wiele osób zaczyna robić z nich przetwory na potęgę. Wszystko po to, by można było zatrzymać ich smak na wiele miesięcy i cieszyć się nim również podczas długich, zimowych wieczorów. Jednym z ulubionych sposobów na zachowanie świeżego aromatu sezonowych owoców w słoiku jest zrobienie z nich dżemu.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Jak zrobić dżem z owoców? Oto jak zrobić przetwory w 5 prostych krokach

Do przygotowania 5 (280 ml) słoików dżemu potrzebujesz ok. 2 kg owoców, 500 g cukru oraz sok z dwóch cytryn.

  1. Pokrój owoce na równe kawałki w zależności od ich wielkości. Użyj tłuczka do ziemniaków, aby wymieszać je z cukrem, dzięki temu szybciej się ugotują.
  2. Następnie dodaj sok z cytryny.
  3. Zagotuj owoce na średnim ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na mieszance zaczną pojawiać się duże bąbelki i powoli przekształcą się w małe, gęstsze, w miarę jak dżem będzie gotowy.
  4. Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, na zimny talerz nałóż jego niewielką ilość. Pozwól mu ostygnąć przez chwilę, a następnie przesuń łyżką lub palcem pośrodku. Jeśli widzisz prostą drogę z czystymi krawędziami, które się nie domykają, oznacza to, że jest gotowy. Jeśli się połączy, gotuj jeszcze kilka minut i spróbuj ponownie.
  5. Na koniec wyłącz ogień i przelej do czystych słoików. Schłodź mieszaninę, a następnie przechowuj ją w lodówce.

Co zrobić, aby dżem był gęsty? Zrobisz to bez specjalnych dodatków żelujących

Konsystencja dżemów zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest zawartość pektyn w owocach. Najwięcej mają ich lekko niedojrzałe, z kolei najmniej przejrzałe. Śliwki, wiśnie, gruszki oraz maliny mają ich niską zawartość, przez co nasze przetwory mogą tak łatwo nie gęstnieć.

Dżem z winogron
Dżem z winogronFot. Getty Images, memoriesareceptured

Warto więc podczas selekcji owoców, z których mamy zamiar zrobić przetwory wybrać te z dużą ilością pektyn. Najwięcej mają: jabłka, agrest, pigwy, porzeczki, brzoskwinie, owoce cytrusowe, banany i jeżyny. Możesz także łączyć owoce z różną zawartością pektyn, w ten sposób łatwo uzyskasz upragniony smak dżemu z gęstą konsystencją. Wystarczy już 20 dag na kilogram dżemu, by uzyskać pożądany rezultat i zagęścić wodnisty słoiczek. 

Więcej o: