Gdy tylko pojawiają się sezonowe owoce, wiele osób zaczyna robić z nich przetwory na potęgę. Wszystko po to, by można było zatrzymać ich smak na wiele miesięcy i cieszyć się nim również podczas długich, zimowych wieczorów. Jednym z ulubionych sposobów na zachowanie świeżego aromatu sezonowych owoców w słoiku jest zrobienie z nich dżemu.
Do przygotowania 5 (280 ml) słoików dżemu potrzebujesz ok. 2 kg owoców, 500 g cukru oraz sok z dwóch cytryn.
Konsystencja dżemów zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest zawartość pektyn w owocach. Najwięcej mają ich lekko niedojrzałe, z kolei najmniej przejrzałe. Śliwki, wiśnie, gruszki oraz maliny mają ich niską zawartość, przez co nasze przetwory mogą tak łatwo nie gęstnieć.
Warto więc podczas selekcji owoców, z których mamy zamiar zrobić przetwory wybrać te z dużą ilością pektyn. Najwięcej mają: jabłka, agrest, pigwy, porzeczki, brzoskwinie, owoce cytrusowe, banany i jeżyny. Możesz także łączyć owoce z różną zawartością pektyn, w ten sposób łatwo uzyskasz upragniony smak dżemu z gęstą konsystencją. Wystarczy już 20 dag na kilogram dżemu, by uzyskać pożądany rezultat i zagęścić wodnisty słoiczek.