Truskawkowe bułeczki jak marzenie. Są tak lekkie i pyszne, że nie można się powstrzymać

Te ostatnie dni przed wakacjami, aż się proszą o to, aby przygotować pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami. Na ten dziecięcy przysmak mamy coraz mniej czasu, bo wkrótce truskawki zaczną powoli znikać z targowych półek. Jeśli jeszcze nigdy ich nie robiłeś, to nie problem. Z tym przepisem da sobie radę nawet początkujący kucharz.

Mają wszystko to, czego można wymagać od idealnego przysmaku. Są miękkie i puszyste, wilgotne w środku, ale dzięki kruszonce również chrupiące. Ich maślanym smakiem można rozkoszować się przez długie godziny. Póki na rynku są jeszcze truskawki, nie ma co zwlekać. Z tym przepisem zrobisz lepsze bułeczki drożdżowe niż w niejednej piekarni.

Zobacz wideo Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem

Przepis na domowe bułeczki drożdżowe z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 150 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g cukru,
  • 50 g zimnego masła,
  • 80 g mąki pszennej,
  • cukier waniliowy.

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • jajko,
  • 1 łyżka mleka.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do przygotowania ciasta na początku należy przesiać mąkę do dużej miski, a następnie dodać cukier oraz sól.
  • W osobnej miseczce mieszamy drożdże z łyżką cukru oraz z ciepłym, ale niegorącym mlekiem.
  • Czekamy mniej więcej do dziesięciu minut, aż drożdże wyrosną, następnie wlewamy je do mąki i dodajemy żółtka.
  • Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy w rękach, dodając roztopione masło i przestudzone mleko wraz z olejem. Ugniatamy je do momentu, aż będzie gładkie i jednolite.
  • Następnie przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy ciasto na kruszonkę. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem zwykłym oraz waniliowym, a następnie dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy całość palcami, aż uzyskamy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w misce do lodówki na później.
  • Kolejnym krokiem jest dokładne wypłukanie truskawek, usuwamy z nich szypułki i kroimy na kawałki, po czym obsypujemy cukrem.
  • Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blat, wcześniej oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.
  • Ciasto należy podzielić na około dwanaście do czternastu kulek. Z każdej formujemy placek i nakładamy na nie truskawki.
  • Każdą kulkę przygotowujemy w taki sam sposób, po czym układamy je jedna koło drugiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zachować duże odstępy, ponieważ każda z nich jeszcze podczas pieczenia wyrośnie. Przykrywamy całość ściereczką i czekamy mniej więcej piętnaście minut.
  • Przed rozpoczęciem pieczenia każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie dekorujemy kruszonką.
  • Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej 25 minut, aż pięknie się zarumienią.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.