Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień, jak talerz chłodnika. Ten przepis jest prostszy, niż myślisz

Wakacyjne upały to idealny moment na dania typu chłodnik, które nie tylko dobrze smakują, ale również przyjemnie orzeźwiają. Bazarki aż pełne są w tym okresie świeżych warzyw, ziół i owoców. Grzechem by był ich nie wykorzystać, dlatego nie zwlekaj i już dziś przyrządź tą pyszną letnią zupę z buraków. Trzymając się przepisu, wyjdzie ci lepsza niż kiedykolwiek.

Jeśli akurat nie wybierasz się w tym okresie roku na Litwę, gdzie świętuje się chłodnik litewski, możesz przyrządzić tę zupę w zaciszu swojego domu. Nie ma dania bardziej kojarzącego się z początkiem wakacji. A to dlatego, że nic bardziej nie orzeźwia niż pyszny chłodnik z buraków. Buraki na bazarkach już czekają, aż sięgniesz po nie i zrobisz tę niezwykłą zupę.

Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Krótka historia chłodnika w Polsce

Właśnie na czerwiec przypada szczyt sezonu na młodą botwinkę, z której można przyrządzić pyszny chłodnik litewski. Sięgając po nieco starsze buraki, zupa ta stanie się bardziej intensywna w smaku. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego kojącego dania, to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby przygotować go na obiad.

Przepis na domowy chłodnik z buraków

Składniki:

  • 6 młodych buraków,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 500 ml maślanki lub kefiru,
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1 mały pęczek rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • cztery jajka,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek należy dokładnie opłukać i obrać buraki, a następnie pokroić je w drobną kostkę.
  • Jeśli wykorzystujesz do tego przepisu botwinkę, możesz również użyć nieco liści i łodyg, które także należy drobno pokroić.
  • Buraki zalewamy wywarem warzywnym, możemy również przygotować chłodnik na bulionie drobiowym.
  • Całość gotujemy przez około dwadzieścia minut, aż buraki staną się miękkie. Na koniec można dodać pokrojone listki i łodygi z botwinki.
  • Odstawiamy wywar z palnika i czekamy, aż przestygnie. Następnie dodajemy maślankę lub kefir, a także śmietanę, sok z cytryny, drobno posiekany szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem według uznania.
  • Kolejnym krokiem będzie dokładne opłukanie rzodkiewek, z których następnie odcinamy nać oraz korzeń, po czym drobno kroimy i dodajemy je do wywaru.
  • Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki.
  • Przed podaniem gotujemy jajka na twardo, a następnie kroimy je na ćwiartki i do każdej porcji dajemy po jednym jajku.
  • Jajka zalewamy chłodnikiem, a dla dekoracji możemy całość posypać drobno siekanym koperkiem.
Więcej o: