Jeśli akurat nie wybierasz się w tym okresie roku na Litwę, gdzie świętuje się chłodnik litewski, możesz przyrządzić tę zupę w zaciszu swojego domu. Nie ma dania bardziej kojarzącego się z początkiem wakacji. A to dlatego, że nic bardziej nie orzeźwia niż pyszny chłodnik z buraków. Buraki na bazarkach już czekają, aż sięgniesz po nie i zrobisz tę niezwykłą zupę.
Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup
Krótka historia chłodnika w Polsce
Właśnie na czerwiec przypada szczyt sezonu na młodą botwinkę, z której można przyrządzić pyszny chłodnik litewski. Sięgając po nieco starsze buraki, zupa ta stanie się bardziej intensywna w smaku. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego kojącego dania, to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby przygotować go na obiad.
Przepis na domowy chłodnik z buraków
Składniki:
- 6 młodych buraków,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 500 ml maślanki lub kefiru,
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 mały pęczek rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- cztery jajka,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Na początek należy dokładnie opłukać i obrać buraki, a następnie pokroić je w drobną kostkę.
- Jeśli wykorzystujesz do tego przepisu botwinkę, możesz również użyć nieco liści i łodyg, które także należy drobno pokroić.
- Buraki zalewamy wywarem warzywnym, możemy również przygotować chłodnik na bulionie drobiowym.
- Całość gotujemy przez około dwadzieścia minut, aż buraki staną się miękkie. Na koniec można dodać pokrojone listki i łodygi z botwinki.
- Odstawiamy wywar z palnika i czekamy, aż przestygnie. Następnie dodajemy maślankę lub kefir, a także śmietanę, sok z cytryny, drobno posiekany szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem według uznania.
- Kolejnym krokiem będzie dokładne opłukanie rzodkiewek, z których następnie odcinamy nać oraz korzeń, po czym drobno kroimy i dodajemy je do wywaru.
- Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem gotujemy jajka na twardo, a następnie kroimy je na ćwiartki i do każdej porcji dajemy po jednym jajku.
- Jajka zalewamy chłodnikiem, a dla dekoracji możemy całość posypać drobno siekanym koperkiem.