Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Latem stawiamy na lekkie serniki, biszkopty i specjały bez pieczenia. Nic nie może się jednak równać z obłędnym plackiem drożdżowym z dodatkiem kruszonki i sezonowych owoców. Taki deser pasuje na każdą okazję, i co najważniejsze, zasmakuje nawet wybrednym smakoszom.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - smak lata, którego nic nie przebije
Wielu z nas chętnie powraca do smaków dzieciństwa - nie bez powodu mawia się, że to właśnie babcine potrawy i wypieki są wyznacznikiem perfekcyjnego smaku. Warto zatem wyróżnić ciasto drożdżowe z przepisu babci. Taki placek to prawdziwa poezja smaków i deser, któremu nikt się nie oprze. Idealnie wyrośnięte ciasto to jednak nie koniec - ważnym szczegółem są także dodatki!
Do drożdżowego ciasta warto dodać także sezonowy akcent. Mowa tu o truskawkach, które smakują o tej porze roku najlepiej. Przysłowiową wisienką na torcie jest jednak chrupiąca kruszonka, której nie można żałować - im więcej, tym lepiej. Takie trio zniknie z blachy, zanim placek zdąży wystygnąć, a każdy z domowników szybko zażąda dokładki.
Ten przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami zdradziła mi moja babcia
Składniki:
- 550 g mąki pszennej,
- 140 g masła roztopionego, ostudzonego.
- 50 g świeżych drożdży,
- 500 g truskawek,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 200 g drobnego cukru,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 3 jajka.
Kruszonka:
- 50 g schłodzonego masła,
- 60 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zaczynu. Do kubka wkrusz palcami świeże drożdże, zasyp dwiema łyżkami cukru i zalej połową ciepłego mleka z przepisu.
- Wszystko energicznie wymieszaj. Kubek odstaw w ciepłe miejsce - wówczas drożdże zaczną pracować.
- Następnie przesiej mąkę przez sitko do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj pozostałą ilość cukru oraz cukier waniliowy.
- Suche składniki połącz, po czym dodaj jajka, resztę mleka, drożdżowy zaczyn, i na koniec płynne masło.
- Łyżką wyrabiaj ciasto, po czym ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie umyj truskawki i pozbaw szypułek. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj kruszonkę - z trzy składniki wystarczy ucierać w dłoniach, do powstania odpowiedniej konsystencji. Kruszonkę zlep w kulę i włóż do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki, a na koniec udekoruj ciasto kruszonką.
- Tak przygotowany placek piecz w 170 stopniach przez 50 minut. Udekoruj ciasto cukrem pudrem i ciesz się jego wyjątkowym smakiem, smacznego!