Ciasto drożdżowe z kruszonką to specjał mojej babci. Dodaje sezonowe owoce i wychodzi niebo na talerzu

Zamiast piec biszkopty i serniki postaw na smak dzieciństwa, czyli drożdżowe ciasto z kruszonką. Najlepszy przepis na podobny specjał ma moja babcia, a wszystko przez dorodne, sezonowe owoce, które idealnie komponują się z gąbczastym i lekkim jak chmurka ciastem.

Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich rarytasów, które lubi niemal każdy. Latem stawiamy na lekkie serniki, biszkopty i specjały bez pieczenia. Nic nie może się jednak równać z obłędnym plackiem drożdżowym z dodatkiem kruszonki i sezonowych owoców. Taki deser pasuje na każdą okazję, i co najważniejsze, zasmakuje nawet wybrednym smakoszom. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - smak lata, którego nic nie przebije 

Wielu z nas chętnie powraca do smaków dzieciństwa - nie bez powodu mawia się, że to właśnie babcine potrawy i wypieki są wyznacznikiem perfekcyjnego smaku. Warto zatem wyróżnić ciasto drożdżowe z przepisu babci. Taki placek to prawdziwa poezja smaków i deser, któremu nikt się nie oprze. Idealnie wyrośnięte ciasto to jednak nie koniec - ważnym szczegółem są także dodatki!

Do drożdżowego ciasta warto dodać także sezonowy akcent. Mowa tu o truskawkach, które smakują o tej porze roku najlepiej. Przysłowiową wisienką na torcie jest jednak chrupiąca kruszonka, której nie można żałować - im więcej, tym lepiej. Takie trio zniknie z blachy, zanim placek zdąży wystygnąć, a każdy z domowników szybko zażąda dokładki. 

Ten przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami zdradziła mi moja babcia

Składniki: 

  • 550 g mąki pszennej,
  • 140 g masła roztopionego, ostudzonego.
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 500 g truskawek,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 3 jajka.

Kruszonka: 

  • 50 g schłodzonego masła,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zaczynu. Do kubka wkrusz palcami świeże drożdże, zasyp dwiema łyżkami cukru i zalej połową ciepłego mleka z przepisu.
  2. Wszystko energicznie wymieszaj. Kubek odstaw w ciepłe miejsce - wówczas drożdże zaczną pracować.
  3. Następnie przesiej mąkę przez sitko do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj pozostałą ilość cukru oraz cukier waniliowy.
  4. Suche składniki połącz, po czym dodaj jajka, resztę mleka, drożdżowy zaczyn, i na koniec płynne masło.
  5. Łyżką wyrabiaj ciasto, po czym ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 
  6. W tym czasie umyj truskawki i pozbaw szypułek. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. 
  7. Przygotuj kruszonkę - z trzy składniki wystarczy ucierać w dłoniach, do powstania odpowiedniej konsystencji. Kruszonkę zlep w kulę i włóż do lodówki. 
  8. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki, a na koniec udekoruj ciasto kruszonką.
  9. Tak przygotowany placek piecz w 170 stopniach przez 50 minut. Udekoruj ciasto cukrem pudrem i ciesz się jego wyjątkowym smakiem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.