• Link został skopiowany

Suche croissanty zapiekam z tymi składnikami. Zamiast słodkim deserem zajadam się wytrawnym rarytasem

W chlebaku zalegają suche i stare croissanty? Zamiast spisywać je na straty, odczaruj je z pomocą kilku wytrawnych składników. Wystarczy słodkie zawijasy wypełnić po brzegi najlepszymi produktami i wszystko odpowiednio zapiec. Ten rarytas zdetronizuje nudne śniadania, kolacje i przekąski.
Croissant z szynką i serem camembert
Fot. Shutterstock

Czasami nadmiar łakoci z piekarni marnuje się i zalega w chlebaku. Warto jednak poznać metodę, która pozwoli znacznie odświeżyć wczorajsze rarytasy. Jeśli mamy pod ręką suche croissanty możemy wyczarować z nich obłędną przekąskę i to na dodatek w wytrawnym stylu! Zapomnij zatem o marnowaniu żywności i postaw na przepis w duchu zero waste. 

Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Zapiekane croissanty to moje nowe uzależnienie. Lepsze od tostów i gofrów

Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, które obłędnie chrupią i są najczęściej serwowane ze słodkimi dodatkami. Uwielbiamy je w maślanym wydaniu, ale także te hojnie wypełnione czekoladą, kremem lub dowolnymi przetworami. Czasami warto jednak sięgnąć po te klasyczne i na dodatek "wczorajszej świeżości". Suche i spisane na straty croissanty można bowiem odczarować i przygotować z nich obłędną, słoną przekąskę, przy której nawet najlepsze tosty wpadają mocno przeciętnie. 

Zapiekane croissanty to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Francuski wypiek jest znakomitą bazą do wszelakich specjałów. Można je wrzucić na ruszt, zapiekać w opiekaczu czy nawet na patelni. Wystarczy kilka dodatków, by stworzyć to kulinarne dzieło sztuki. W naszym przepisie nie mogło zabraknąć sera, sezonowych warzyw i zielonego dodatku, który nada całości charakterystycznego, wakacyjnego smaku! 

Croissanty z tymi dodatkami to wakacyjna rewelacja. Wystarczy zapiec i gotowe

Składniki: 

  • dwa croissanty, 
  • kilka plasterków ulubionej wędliny - polecamy salami picante, 
  • kilka łyżeczek zielonego pesto, 
  • 4 plasterki sera np. mozzarella, 
  • pomidorki koktajlowe, 
  • rukola, 
  • sól,  
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od croissantów. Francuski specjał przekrój na pół. 
  2. W środku naszych croissantów układaj kolejno rukolę, szynkę, ser, odrobinę pesto, pomidorki koktajlowe i na koniec sól i pieprz. 
  3. Tak przygotowane croissanty zapiekaj w opiekaczu, na patelni lub nawet podczas grillowania - na ruszcie. 
  4. Tak przygotowane kanapki można serwować z dowolnym dresingiem. Szczególnie polecamy ten ziołowo-jogurtowy 
  5. Wskazówka - croissanty można przygotować w dowolnej konfiguracji. Polecamy przetestować także: bekon, pieczarki, różne ser w tym oscypka, bukiet sezonowych warzyw czy włoskie wędliny, które doskonale komponują się z pesto! 
Więcej o: