Czasami nadmiar łakoci z piekarni marnuje się i zalega w chlebaku. Warto jednak poznać metodę, która pozwoli znacznie odświeżyć wczorajsze rarytasy. Jeśli mamy pod ręką suche croissanty możemy wyczarować z nich obłędną przekąskę i to na dodatek w wytrawnym stylu! Zapomnij zatem o marnowaniu żywności i postaw na przepis w duchu zero waste.
Croissanty kojarzą się z eleganckimi, francuskimi wypiekami, które obłędnie chrupią i są najczęściej serwowane ze słodkimi dodatkami. Uwielbiamy je w maślanym wydaniu, ale także te hojnie wypełnione czekoladą, kremem lub dowolnymi przetworami. Czasami warto jednak sięgnąć po te klasyczne i na dodatek "wczorajszej świeżości". Suche i spisane na straty croissanty można bowiem odczarować i przygotować z nich obłędną, słoną przekąskę, przy której nawet najlepsze tosty wpadają mocno przeciętnie.
Zapiekane croissanty to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Francuski wypiek jest znakomitą bazą do wszelakich specjałów. Można je wrzucić na ruszt, zapiekać w opiekaczu czy nawet na patelni. Wystarczy kilka dodatków, by stworzyć to kulinarne dzieło sztuki. W naszym przepisie nie mogło zabraknąć sera, sezonowych warzyw i zielonego dodatku, który nada całości charakterystycznego, wakacyjnego smaku!
Składniki:
Sposób przygotowania: