Masz w domu ziemniaki i ser? To już połowa sukcesu. Teraz zrób z nich mistrzowski obiad bez pieczenia

Do przyrządzenia tego obiadu nie potrzebujesz ani wielu składników, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Poniższy przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi chrupiących dań z ciągnącym się serem. Jest prosto, smacznie i szybko.

Obiad z ziemniaków wcale nie musi być nudny. Jeśli masz pod ręką kilka prostych produktów, bez problemu przyrządzisz danie, które zachwyci domowników. Efekt finalny jest chrupiący, rozgrzewający i absolutnie pyszny.

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Masz w domu ziemniaki, ser i trochę mąki? Możesz z nich wyczarować pyszny obiad

Inspirację na poniższą recepturę zaczerpnęliśmy z filmiku opublikowanego na kanale Qiong Cooking na YouTube. Jego autor pokazał, jak w prosty i zarazem smaczny sposób wykorzystać ziemniaki, ser oraz kilka innych łatwo dostępnych składników.

Składniki na placek:

  • 90 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g ziemniaków,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka siekanej cebuli,
  • ser mozzarella w kostkach.

Chrupiący placek ziemniaczano-serowy. Sposób wykonania

Zacznij od przelania mleka do miski. Wsyp przesianą przez sitko mąkę i odrobinę soli, a następnie wymieszaj. Nie zrażaj się tym, że masa nie będzie jednolita - o to właśnie chodzi! W cieście powinny być grudki. Dodaj łyżkę roztopionego masła, wymieszaj i zagnieć składniki na kształt kuli, po czym owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

 

Teraz przyszedł czas na farsz. Najpierw dokładnie umyj ziemniaki, a w dalszej kolejności obierz je i umieść w niewielkim garnku. Zalej warzywa wodą, przykryj rondel i gotuj jego zawartość na niezbyt dużym ogniu. Kiedy kartofle zmiękną, odsącz je, przełóż do mniejszego naczynia i rozgnieć.

Miseczkę z posiekaną cebulką umieść w mikrofali. Podgrzewaj przez chwilę, a po wyjęciu połącz z majonezem i przełóż do naczynia z ziemniakami. Wymieszaj. Wyjmij schłodzone ciasto, po czym rozwałkuj je na cienki placek i obsyp mozzarellą. Dodaj ziemniaki z cebulą i rozsmaruj je równomiernie, by utworzyły koło. Dosyp kolejną warstwę sera. 

Teraz chwyć ciasto ku górze i zlep jego brzegi, tak by zamknąć farsz serowo-ziemniaczany wewnątrz. Przewróć placek ostrożnie na drugą stronę, po czym lekko go rozwałkuj. Na koniec połóż go na patelni. Wysmaruj go olejem z obu stron i smaż pod przykryciem. Kiedy przysmak zarumieni się na złocisty kolor, przewróć go na drugą stronę. Gotowy placek pokrój na mniejsze kawałki i podawaj na gorąco. Smacznego!

Więcej o:

Komentarze (0)

Masz w domu ziemniaki i ser? To już połowa sukcesu. Teraz zrób z nich mistrzowski obiad bez pieczenia

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).