Babcia Zosia robiła najlepsze pierogi z jagodami. Pulchniutkie i wypchane owocami po brzegi

Sezon na jagody w pełni, dlatego chętnie sięgamy po te pyszne owoce. Używamy ich do robienia przetworów, ciast czy klusek. Prawdziwym letnim hitem są pierogi z jagodami, które świetnie nadają się na obiad. Nie wiesz, jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Z tym przepisem zawsze wyjdzie idealne.

Słodkie, owocowe nadzienie i miękkie ciasto rozpływające się w ustach to dla wielu osób smak dzieciństwa. Próby odtworzenia przepisu babci zwykle kończą się fiaskiem? Mamy dla ciebie banalny przepis na pierogi z jagodami, który zawsze wychodzi.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Pierogi z jagodami jak u babci. Przepis jest prosty i zawsze wychodzi

Zrobienie miękkiego i elastycznego ciasta na pierogi może stanowić wyzwanie dla początkujących gospodyń. Niektóre już na początku swojej przygody zrażają się i na długo nie podejmują kolejnych prób przygotowania nadzianych klusek. Jeśli masz problem z wyrobieniem idealnego ciasta, z tym przepisem osiągniesz sukces. Przygotuj:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Do dużej mąki przesiej mąkę i sól. W drugiej misce wymieszaj jajko, olej i wodę. Stopniowo wlewaj mokre składniki do mąki i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne. Zwykle trwa to około 6 minut. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i zostaw je na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz z poniższych składników:

  • 3 szklanki jagód,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Owoce umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i wrzuć do miski. Zasyp je cukrem oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, by oblepiły każdy owoc.

PORADA! Pierogi możesz przygotować również z mrożonych jagód. Zanim przygotujesz z nich słodki farsz, musisz je rozmrozić i osuszyć.

Przepis na pierogi z jagodami i kremową śmietanką. Najlepsze wspomnienie z dzieciństwa!
Przepis na pierogi z jagodami i kremową śmietanką. Najlepsze wspomnienie z dzieciństwa! Fot. iStock/littleclie

Jak gotować pierogi? Krok po kroku i obiad gotowy

Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Jedną pozostaw pod ściereczką, a drugą rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrój kółka, a na każde z nich nałóż łyżeczkę jagód. Złóż na pół formując półksiężyc i dokładnie zlep brzegi ściskając palcami ciasto z dwóch stron. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzucaj do niej partie pierogów. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez około dwie minuty, a po tym czasie wyjmuj cedzakową łyżką. Podawaj ze śmietaną, cukrem pudrem lub roztopionym masłem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: