Słodkie, owocowe nadzienie i miękkie ciasto rozpływające się w ustach to dla wielu osób smak dzieciństwa. Próby odtworzenia przepisu babci zwykle kończą się fiaskiem? Mamy dla ciebie banalny przepis na pierogi z jagodami, który zawsze wychodzi.
Zrobienie miękkiego i elastycznego ciasta na pierogi może stanowić wyzwanie dla początkujących gospodyń. Niektóre już na początku swojej przygody zrażają się i na długo nie podejmują kolejnych prób przygotowania nadzianych klusek. Jeśli masz problem z wyrobieniem idealnego ciasta, z tym przepisem osiągniesz sukces. Przygotuj:
Do dużej mąki przesiej mąkę i sól. W drugiej misce wymieszaj jajko, olej i wodę. Stopniowo wlewaj mokre składniki do mąki i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne. Zwykle trwa to około 6 minut. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i zostaw je na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz z poniższych składników:
Owoce umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i wrzuć do miski. Zasyp je cukrem oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, by oblepiły każdy owoc.
PORADA! Pierogi możesz przygotować również z mrożonych jagód. Zanim przygotujesz z nich słodki farsz, musisz je rozmrozić i osuszyć.
Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Jedną pozostaw pod ściereczką, a drugą rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrój kółka, a na każde z nich nałóż łyżeczkę jagód. Złóż na pół formując półksiężyc i dokładnie zlep brzegi ściskając palcami ciasto z dwóch stron. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzucaj do niej partie pierogów. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez około dwie minuty, a po tym czasie wyjmuj cedzakową łyżką. Podawaj ze śmietaną, cukrem pudrem lub roztopionym masłem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.