To ostatni moment na upieczenie tego pysznego ciasta. Sezon na kwaskowate owoce dobiega końca

Co można upiec z porzeczek? Miłośnicy słodko-kwaskowych owoców z pewnością zgodzą się, że pyszne desery nie mają sobie równych. Jak upiec ciasto porzeczkowiec? To nic trudnego.

Jeśli szukasz pomysłu na smakowity deser owocowy, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z porzeczkami. Choć liczba składników może z początku przytłoczyć, to wbrew pozorom, w procesie przygotowania nie ma nic skomplikowanego.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co upiec z porzeczek? Ten deser idealnie sprawdzi się na koniec lata

Porzeczkowiec to doskonałe połączenie słodkiej masy kremowo-serowej z kwaskowatym aromatem niewielkich owoców. Do przyrządzenia ciasta możesz użyć każdej odmiany porzeczek. A jeśli nie masz ich akurat na podorędziu, śmiało sięgnij po sklepowy dżem lub konfiturę.

Składniki na ciasto: 

  • 280 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 5 jaj,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę kakaową:

  • 180 ml oleju,
  • 200 g cukru,
  • 50 g kakao,
  • 120 ml wody.

Składniki na masę serową i kremową:

  • 500 g twarogu,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania żelatyny do śmietany.

Dodatkowo:

  • 500 g porzeczek lub dżemu porzeczkowego,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Ciasto z porzeczek doskonale sprawdzi się jako popołudniowa przekąska Fot. Wojciech Druszcz / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto z porzeczek doskonale sprawdzi się jako popołudniowa przekąska
Ciasto z porzeczek doskonale sprawdzi się jako popołudniowa przekąska Fot. Wojciech Druszcz / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto porzeczkowiec. Sposób przygotowania

Składniki na masę kakaową umieść w garnku, wymieszaj i zagotuj, po czym odstaw do ostygnięcia. W kolejnym kroku ubij białka jajek z cukrem. Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Do gotowej, puszystej piany dodaj masę kakaową. 

Wsyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po ok. 40-45 minutach wyjmij biszkopt, a kiedy ostygnie, przekrój go wzdłuż na dwie części.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj ser i wymieszaj do połączenia. Na pierwszą część biszkoptu wyłóż oczyszczone porzeczki lub wysmaruj ją dżemem. Na to wyłóż równo masę serową, którą w dalszej kolejności przykryj drugą połową biszkoptu.

Teraz wystarczy nałożyć kolejną warstwę owoców i bitą śmietanę ze schłodzonej śmietanki, cukru pudru i żelatyny. Na koniec wyłóż ostatnią warstwę porzeczek i polej wierzch roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: