Jeśli szukasz pomysłu na smakowity deser owocowy, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z porzeczkami. Choć liczba składników może z początku przytłoczyć, to wbrew pozorom, w procesie przygotowania nie ma nic skomplikowanego.
Porzeczkowiec to doskonałe połączenie słodkiej masy kremowo-serowej z kwaskowatym aromatem niewielkich owoców. Do przyrządzenia ciasta możesz użyć każdej odmiany porzeczek. A jeśli nie masz ich akurat na podorędziu, śmiało sięgnij po sklepowy dżem lub konfiturę.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę kakaową:
Składniki na masę serową i kremową:
Dodatkowo:
Składniki na masę kakaową umieść w garnku, wymieszaj i zagotuj, po czym odstaw do ostygnięcia. W kolejnym kroku ubij białka jajek z cukrem. Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Do gotowej, puszystej piany dodaj masę kakaową.
Wsyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po ok. 40-45 minutach wyjmij biszkopt, a kiedy ostygnie, przekrój go wzdłuż na dwie części.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj ser i wymieszaj do połączenia. Na pierwszą część biszkoptu wyłóż oczyszczone porzeczki lub wysmaruj ją dżemem. Na to wyłóż równo masę serową, którą w dalszej kolejności przykryj drugą połową biszkoptu.
Teraz wystarczy nałożyć kolejną warstwę owoców i bitą śmietanę ze schłodzonej śmietanki, cukru pudru i żelatyny. Na koniec wyłóż ostatnią warstwę porzeczek i polej wierzch roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.