Jajecznica to bez wątpienia jedno ze śniadań, które nigdy się nie nudzi. Możemy eksperymentować z dodatkami i oprócz jajek wrzucić na patelnię szynkę, kiełbasę, kabanosy, parówki, szczypiorek, pomidor albo ser camembert. Niezależnie od tego, z czym chcesz połączyć jaja, potrawa powinna być delikatna i rozpływać się w ustach. Wiemy, co trzeba zrobić.
Jajka to doskonałe źródło białka, a przygotowana z nich jajecznica jest jednym z najprostszych i najbardziej sycących śniadań. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa oraz warzyw. Chociaż każdy z nas ma własny sposób na przyrządzenie takiego dania, warto wypróbować różne przepisy.
Osobiście przez wiele lat wbijałam całe jajka na patelnię. Wszystko zmieniło się w momencie, gdy pojechałam na wieś do rodziny męża. Jajka od swojskich kurek to jedno, ale teściowa podzieliła się ze mną pewnym patentem. Jajecznica będzie smaczniejsza i bardziej delikatna, jeśli oddzielisz żółtka od białek.
Danie przygotowane w ten sposób nazywamy jajecznicą po warmińsku. Żeby je zrobić, będą ci potrzebne następujące składniki:
Oddziel żółtka od białek. Roztrzep białka, dodaj sól i pieprz. Następnie rozpuść masło na patelni, wlej białka i poczekaj, aż się zetną. Dodaj żółtka, wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika, gdy jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem. Bon appétit! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli wolisz klasyczną jajecznicę, a jednocześnie zależy ci na tym, żeby była bardziej puszysta, dodaj do niej odrobinę soku z cytryny. Danie zyska lekkość.