Ten przepis na szarlotkę jest z 1894 roku. Pochodzi z niemieckiej książki. Jeden składnik robi robotę

Szarlotka spokojnie mogłaby konkurować z sernikiem o miano najlepszego ciasta. Ile ludzi, tyle przepisów, ale warto chociaż raz w życiu spróbować tego kultowego. Pochodzi z niemieckiej książki z 1894 roku.

Szarlotka składa się z kruchego ciasta i jabłek. W zależności od upodobań mogą być surowe albo przetworzone, np. w postaci musu. Całość uzupełniają korzenne przyprawy: cynamon, goździki, imbir, kardamon. Ciasto często podaje się też z dodatkiem lodów waniliowych, sypie na wierzchu cukrem pudrem albo ozdabia bitą śmietaną.

Zobacz wideo Szarlotka z połówkami jabłek, dla wszystkich zakochanych w jedzeniu

Szarlotka po niemiecku. Przepis pochodzi z książki z XIX wieku

Każdy przyrządza jabłkowy rarytas po swojemu. W niektórych rodzinach przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie albo babcia zdradza dzieciom i wnukom sekret na idealnie kruchy spód. Możesz też wspomóc się instrukcją z niemieckiej książki z 1894 roku. Szarlotka Mannheimer zachwyca wyglądem i smakiem. Przepis jest bardzo prosty. Pojawił się na kanale @Einfache-Rezepte na YouTube. Do przygotowania ciasta będzie ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • skórka cytrynowa.

Teraz czas na masę. Oto składniki:

  • 4 jabłka,
  • 3 jajka,
  • 250 g kwaśnej śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
 

Słynna niemiecka szarlotka. Smakuje lepiej niż w niejednej kawiarni

Włóż masło do miski, dodaj 100 g cukru pudru i zmiksuj. Po kolei dodawaj jajka, cały czas miksując. Wsyp kolejne 100 g cukru pudru. Następnie zetrzyj na tarce trochę skórki z cytryny. Dodaj przesianą mąkę i znów zmiksuj całość. Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przygotuj farsz.

  1. Przekrój jabłka na pół i wyjmij gniazda.
  2. Pokrój owoce w plasterki i ułóż na wcześniej przygotowanej masie.
  3. Zmiksuj śmietanę z jajkami, cynamonem oraz cukrem.
  4. Powstałą mieszankę wylej na jabłka za pomocą chochli.
  5. Piecz w 180 st. C przez 35 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: