Szarlotka składa się z kruchego ciasta i jabłek. W zależności od upodobań mogą być surowe albo przetworzone, np. w postaci musu. Całość uzupełniają korzenne przyprawy: cynamon, goździki, imbir, kardamon. Ciasto często podaje się też z dodatkiem lodów waniliowych, sypie na wierzchu cukrem pudrem albo ozdabia bitą śmietaną.
Każdy przyrządza jabłkowy rarytas po swojemu. W niektórych rodzinach przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie albo babcia zdradza dzieciom i wnukom sekret na idealnie kruchy spód. Możesz też wspomóc się instrukcją z niemieckiej książki z 1894 roku. Szarlotka Mannheimer zachwyca wyglądem i smakiem. Przepis jest bardzo prosty. Pojawił się na kanale @Einfache-Rezepte na YouTube. Do przygotowania ciasta będzie ci potrzebne:
Teraz czas na masę. Oto składniki:
Włóż masło do miski, dodaj 100 g cukru pudru i zmiksuj. Po kolei dodawaj jajka, cały czas miksując. Wsyp kolejne 100 g cukru pudru. Następnie zetrzyj na tarce trochę skórki z cytryny. Dodaj przesianą mąkę i znów zmiksuj całość. Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przygotuj farsz.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.