Jadalny czy niejadalny? Te grzyby łatwo pomylić. Jeden szczegół zdradza wszystko

Jakie grzyby łatwo pomylić? Wbrew pozorom nawet popularny borowik szlachetny ma trujący odpowiednik. Istnieje ryzyko, że niewprawione oko nie dostrzeże różnic, dlatego na grzybobraniu zawsze należy uważać. Na co szczególnie?

Późne lato oraz jesień to czas, kiedy wiele osób wybiera się na grzybobranie. Szczyt sezonu przypada zazwyczaj na wrzesień oraz październik. Jeśli również masz ochotę na leśny spacer połączony z szukaniem smakowitych okazów, pamiętaj o kilku zasadach, które uchronią cię przed zebraniem niejadalnych albo, co gorsza, trujących odmian. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Jakie grzyby łatwo pomylić? W ich przypadku zachowaj szczególną ostrożność

W polskich lasach możemy znaleźć wiele odmian i gatunków smakowitych grzybów. Niestety nie brakuje również tych niejadalnych oraz trujących. Niektóre z nich do złudzenia przypominają jadalne i uwielbiane okazy. Dlatego przy ich zbiorach należy wykazać się szczególną ostrożnością. Jednym z przykładów jest czubajka kania. Nietrudno pomylić ją z muchomorem sromotnikowym (zielonkawym), co może zakończyć się zatruciem. Na co zwrócić uwagę?

  • Kapelusz: w przypadku kani jest nieco postrzępiony, jasnobrązowy i często z ciemnymi łatkami, pod spodem ma beżowe blaszki, a u muchomora gładki, wpadający w jasną zieleń lub nawet delikatną żółć z białymi blaszkami;
  • trzon: u kani beżowo-brązowy, u muchomora biały, do tego znajdziesz na nim charakterystyczny pierścień, z czego u kani bez problemu go przesuniesz, a u muchomora jest przyrośnięty i nieruchomy.
Jakich grzybów unikać? Na zdjęciu: jadalna czubajka kania
Jakich grzybów unikać? Na zdjęciu: jadalna czubajka kania Jakich grzybów unikać? Na zdjęciu: czubajka kania. Fot: Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl

Warto wiedzieć, że kania to niejedyny grzyb, który można pomylić z niejadalnymi lub trującymi odmianami. Olbrzymią ostrożność zachowaj też w przypadku gąski zielonkawej (też przypomina muchomora sromotnikowego), smardza płaskiego (piestrzenica kasztanowata) i uwielbianej do jajecznicy kurki (do pomylenia z lisówką pomarańczową). Choć zdawać by się mogło, że trudno mieć wątpliwości w przypadku borowika szlachetnego zwanego potocznie prawdziwkiem, również bywa mylony z niejadalnym goryczakiem żółciowym.

OSTRZEŻENIE! Nie dotykaj grzybów językiem, by sprawdzić, jak smakują. Mimo panującego przekonania, że trujące można rozpoznać po gorzkawym posmaku, nie jest to prawda. Do tego można sobie zaszkodzić.

Jakich grzybów unikać? Kieruj się tymi zasadami

Niezależnie od tego, jak doświadczony w grzybobraniu jesteś, w lesie warto stosować się do jednej, podstawowej zasady - nie zbieraj okazów, co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Nawet jeśli są one niewielkie. Natomiast w przypadku osób niewprawionych warto zabierać ze sobą bardziej obytego w temacie towarzysza. Jeśli nie jest to możliwe, lepiej nie zbieraj małych grzybów, gdyż trudniej je rozróżnić, oraz zapomnij o tych z blaszkami pod kapeluszem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: