• Link został skopiowany

Te placki wygrywają z ziemniaczanymi w przedbiegach. Główny składnik jest znacznie lepszy

Ile można jeść placki ziemniaczane i z cukinii? W końcu każdemu się znudzą. Na szczęście również wiele innych warzyw nadaje się do tego, by usmażyć je w takiej formie na patelni. Świetnie smakuje w tej wersji na przykład kiszona kapusta. Placki, której się z niej robi, nazywają się fuczki. Przepis to banał, bo wystarczy tylko parę rzeczy posiekać, wymieszać i usmażyć.
Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Fot. Haps

Fuczki to placki, które robi się z kiszonej kapusty. Są daniem kuchni regionalnej, jada się je na Podkarpaciu, zwłaszcza w Bieszczadach. Należą także do potraw kuchni ukraińskiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Kapusta, która jest podstawowym składnikiem, powinna być wcześniej odciśnięta z nadmiaru soku. Potrzebne są też jajka, cebula, trochę przypraw i olej do smażenia. Warzywa trzeba posiekać, jajka roztrzepać i po prostu połączyć wszystkie składniki. Potem już tylko rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy fuczki tak, by pięknie się zarumieniły. Cały przepis na fuczki znajdziesz poniżej. Gwarantujemy, że gdy ich spróbujesz, zdziwisz się, że do tej pory jadałeś głównie placki ziemniaczane.

Fuczki - przepis na placki z kapusty kiszonej. Lepsze od ziemniaczanych

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • woda,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kmin rzymski do smaku,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo A może by tak placuszki z ciecierzycy? Z naszego przepisu są pyszne i bardzo sycące

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy w naczyniu. Dodajemy do nich sól i pieprz. Wsypujemy też szczyptę kminu rzymskiego i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy. Robimy to dokładnie, tak by masa na fuczki nie miała żadnych mącznych grudek. 

Cebule obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do przygotowanej wcześniej masy, mieszamy. Siekamy na drobniejsze kawałki również kiszoną kapustę i ją też dodajemy do miski. Znów mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję masy z kapustą i kładziemy na patelni. Smażymy po kilka minut z obu stron, żeby fuczki miały ładny, złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Fuczki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Więcej o: