Fuczki to placki, które robi się z kiszonej kapusty. Są daniem kuchni regionalnej, jada się je na Podkarpaciu, zwłaszcza w Bieszczadach. Należą także do potraw kuchni ukraińskiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Kapusta, która jest podstawowym składnikiem, powinna być wcześniej odciśnięta z nadmiaru soku. Potrzebne są też jajka, cebula, trochę przypraw i olej do smażenia. Warzywa trzeba posiekać, jajka roztrzepać i po prostu połączyć wszystkie składniki. Potem już tylko rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy fuczki tak, by pięknie się zarumieniły. Cały przepis na fuczki znajdziesz poniżej. Gwarantujemy, że gdy ich spróbujesz, zdziwisz się, że do tej pory jadałeś głównie placki ziemniaczane.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy w naczyniu. Dodajemy do nich sól i pieprz. Wsypujemy też szczyptę kminu rzymskiego i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy. Robimy to dokładnie, tak by masa na fuczki nie miała żadnych mącznych grudek.
Cebule obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do przygotowanej wcześniej masy, mieszamy. Siekamy na drobniejsze kawałki również kiszoną kapustę i ją też dodajemy do miski. Znów mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję masy z kapustą i kładziemy na patelni. Smażymy po kilka minut z obu stron, żeby fuczki miały ładny, złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Fuczki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.