To najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem. Wszystko za sprawą obłędnego sosu mojej babci

Jesień w pełni, więc do łask wracają ulubione, polskie dania takie jak placki ziemniaczane. A z czym je podawać, żeby były jeszcze pyszniejsze? Moja babcia robiła je z pieczarkami i sosem czosnkowym, dzięki czemu były naprawdę obłędne. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych, polskich dań. Polacy uwielbiają je ze względu na smak oraz fakt, że można je jeść na różne sposoby - bez dodatków, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem sosu. Jakiego? Na przykład czosnkowego mojej babci. Jest prosty w przygotowaniu, a naprawdę podkręca smak placków.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Babciny sos czosnkowy do placków ziemniaczanych. To mój ulubiony dodatek

Do zrobienia sosu czosnkowego potrzeba naprawdę niewielu składników. Są to między innymi majonez, jogurt i przyprawy. A jakie? Sprawdźcie naszą kompletną listę potrzebnych produktów. 

Składniki na sos czosnkowy do placków ziemniaczanych:

  • majonez - trzy łyżki,
  • jogurt naturalny (może być grecki) - tyle samo, ile majonezu,
  • czosnek - trzy/cztery spore ząbki,
  • pieprz i sól do smaku.

Nie zapomnijcie też o składnikach na placki i grzybową posypkę. Oto ich lista:

  • pieczarki - pół kilograma,
  • cebula - trzy nieduże sztuki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • ziemniaki - kilogram,
  • mąka pszenna - 1/3 szklanki,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku.

Jak zrobić placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym? Łatwiej się nie da

Sos czosnkowy do placków ziemniaczanych robi się bardzo łatwo i szybko. Wystarczy tylko wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. I gotowe. Równie prosto robi się grzybowy dodatek. Obierz cebulę, pokrój na mniejsze części i zeszklij na tłuszczu, po czym wrzuć oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Duś całość przez około kwadrans. W międzyczasie dodaj sól, pieprz i inne przyprawy wedle gustu. 

Teraz najważniejsze, czyli same placki ziemniaczane. Tu również nie ma większej filozofii. Ziemniaki i dwie cebule obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij nieco z wody, po czym połącz w misce z mąką, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj starannie, po czym smaż placki na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na każdy nałóż niedużą porcję farszu, a na koniec ozdób kleksem z sosu czosnkowego. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: