Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych, polskich dań. Polacy uwielbiają je ze względu na smak oraz fakt, że można je jeść na różne sposoby - bez dodatków, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem sosu. Jakiego? Na przykład czosnkowego mojej babci. Jest prosty w przygotowaniu, a naprawdę podkręca smak placków.
Do zrobienia sosu czosnkowego potrzeba naprawdę niewielu składników. Są to między innymi majonez, jogurt i przyprawy. A jakie? Sprawdźcie naszą kompletną listę potrzebnych produktów.
Składniki na sos czosnkowy do placków ziemniaczanych:
Nie zapomnijcie też o składnikach na placki i grzybową posypkę. Oto ich lista:
Sos czosnkowy do placków ziemniaczanych robi się bardzo łatwo i szybko. Wystarczy tylko wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. I gotowe. Równie prosto robi się grzybowy dodatek. Obierz cebulę, pokrój na mniejsze części i zeszklij na tłuszczu, po czym wrzuć oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Duś całość przez około kwadrans. W międzyczasie dodaj sól, pieprz i inne przyprawy wedle gustu.
Teraz najważniejsze, czyli same placki ziemniaczane. Tu również nie ma większej filozofii. Ziemniaki i dwie cebule obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij nieco z wody, po czym połącz w misce z mąką, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj starannie, po czym smaż placki na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na każdy nałóż niedużą porcję farszu, a na koniec ozdób kleksem z sosu czosnkowego. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.