O cieście kubeczkowym, a więc odmierzanym przy pomocy kubeczka po jogurcie albo szklanką, zapewne słyszała większość z nas. Przykładem może być włoskie ciasto jogurtowe Nigelli Lawson, która do odmierzania składników wykorzystała kubeczek po jogurcie. A co powiesz na jeszcze prostsze ciasto, bo odmierzane przy pomocy łyżki?
Przepis na ciasto 12 łyżek pochodzi ze słonecznych Włoch i jak przystało na włoski deser, jest proste, a przy tym zachwycające w smaku i pełne aromatu. Dziś jest już popularne niemal na całym świecie, choć mało kto zdaje sobie sprawę z jego pochodzenia. Nie ma szans, że komuś nie przypasuje, a jeśli obawiasz się, że się nie uda, to nie ma potrzeby.
PORADA! W oryginalnym przepisie znajduje się cytryna, ale możesz ją zastąpić pomarańczą albo pominąć i dodać kakao (odliczając od przepisu odpowiednią ilość mąki), dorzucić do ciasta orzechy, siekaną czekoladę albo owoce, w tym kandyzowane. Pole do popisu jest ogromne.
Przygotowywanie ciasta zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się okrągła o średnicy 22 cm, mała keksówka albo forma 20x20 cm. Możesz też upiec ciasto w formie do babki.
Potrzebne składniki:
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i utrzyj je na puszystą masę mikserem albo blenderem (z końcówką do ubijania). Dodaj mleko i olej, zamieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok i dodaj do ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj sól, połącz z mokrymi składnikami i zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut, do momentu, aż patyczek będzie suchy. Gdy przestygnie, posyp je cukrem pudrem albo polej cytrynowym lukrem.