Włoskie ciasto 12 łyżek jest lepsze niż babka cytrynowa. Przepis przywiozłam prosto z Mediolanu

Co można szybko i łatwo upiec? Puszyste, proste, o cytrynowym aromacie, ekspresowe ciasto 12 łyżek to deser, który zawsze się udaje. Nie potrzebujesz do niego wagi i dokładnego odmierzania składników. Wystarczy ci łyżka i 15 minut roboty.

O cieście kubeczkowym, a więc odmierzanym przy pomocy kubeczka po jogurcie albo szklanką, zapewne słyszała większość z nas. Przykładem może być włoskie ciasto jogurtowe Nigelli Lawson, która do odmierzania składników wykorzystała kubeczek po jogurcie. A co powiesz na jeszcze prostsze ciasto, bo odmierzane przy pomocy łyżki?

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co można szybko i łatwo upiec? Zrób ciasto odmierzane łyżkami

Przepis na ciasto 12 łyżek pochodzi ze słonecznych Włoch i jak przystało na włoski deser, jest proste, a przy tym zachwycające w smaku i pełne aromatu. Dziś jest już popularne niemal na całym świecie, choć mało kto zdaje sobie sprawę z jego pochodzenia. Nie ma szans, że komuś nie przypasuje, a jeśli obawiasz się, że się nie uda, to nie ma potrzeby.

PORADA! W oryginalnym przepisie znajduje się cytryna, ale możesz ją zastąpić pomarańczą albo pominąć i dodać kakao (odliczając od przepisu odpowiednią ilość mąki), dorzucić do ciasta orzechy, siekaną czekoladę albo owoce, w tym kandyzowane. Pole do popisu jest ogromne.

Ciasto 12 łyżek. Przepis na włoski deser, który zachwyci każdego

Przygotowywanie ciasta zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się okrągła o średnicy 22 cm, mała keksówka albo forma 20x20 cm. Możesz też upiec ciasto w formie do babki.

Ciasto cytrynowe - zdjęcie ilustracyjne
Ciasto cytrynowe - zdjęcie ilustracyjne Angelika Heine / Getty Images/iStockphoto

Potrzebne składniki:

  • 12 łyżek mąki,
  • 12 łyżek cukru, najlepiej drobnego,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek oleju,
  • 3 jajka (średnie),
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i utrzyj je na puszystą masę mikserem albo blenderem (z końcówką do ubijania). Dodaj mleko i olej, zamieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok i dodaj do ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj sól, połącz z mokrymi składnikami i zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut, do momentu, aż patyczek będzie suchy. Gdy przestygnie, posyp je cukrem pudrem albo polej cytrynowym lukrem.

Więcej o: