• Link został skopiowany

Spróbuj raz, a będziesz podawać tylko ten deser. Te babeczki to cudo. Pamiętaj o dwóch składnikach

Jesień to zdecydowanie czas na dynie w każdej postaci, również wypieków. Jedną z moich ulubionych propozycji są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu muffinki. Musicie koniecznie ich spróbować. Tylko nie zapomnijcie dodać do nich dwóch składników.
Babeczki z czekoladą (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Wi Pa from Pixabay

Babeczki dyniowe to fantastyczny pomysł na jesienny deser do kawy, który zaimponuje nawet najbardziej wybrednym gościom. Jak je przygotować? Naprawdę łatwo i szybko, a potrzeba do tego niewielu składników. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. 

Zobacz wideo Dyniowe babeczki pająki. "Straszna" przekąska

Babeczki dyniowe są obłędnie smaczne. Znikają ze stołu w mig

Przygotowując babeczki dyniowe, warto zaopatrzyć się przede wszystkim w dwa dodatki - cynamon i posiekaną czekoladę, co nie tylko wpłynie na wygląd wypieków, lecz także na smak. Takie muffinki będą zdecydowanie smaczniejsze. A co jeszcze powinno znaleźć się na liście zakupów?

Składniki na 10 dyniowych babeczek:

  • dynia (starta i odciśnięta z nadmiaru wody) - szklanka,
  • mąka pszenna - póltorej szklanki,
  • cukier - pół szklanki,
  • olej - pół szklanki,
  • jajka - dwie sztuki,
  • proszek do pieczenia (lub soda) - łyżeczka,
  • cynamon - pół łyżeczki,
  • posiekana czekolada - pół szklanki.

Jak zrobić babeczki dyniowe? Naprawdę łatwo. To tylko kilka kroków

Pieczenie babeczek dyniowych zacznij od przygotowania głównego składnika, czyli dyni. Obierz ją i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ale nie całą, tylko kawałek. Tak, aby po odciśnięciu miąższu z wody, zostało około szklanki. Teraz wsyp do miski i wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (sodę) i cynamon. W innym naczyniu roztrzep jajka z olejem, po czym dodaj do suchych składników, podobnie jak cukier, dynię i czekoladę. Wymieszaj wszystko starannie.

Teraz ułóż na blasze foremki do babeczek i do każdej wlej ciasto do mniej więcej 2/3 wysokości. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Gdy będą gotowe, zostaw do ostygnięcia, po czym udekoruj wedle uznania, np. lukrem, polewą czekoladową bądź miodem z posiekanymi orzechami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: