Babeczki dyniowe to fantastyczny pomysł na jesienny deser do kawy, który zaimponuje nawet najbardziej wybrednym gościom. Jak je przygotować? Naprawdę łatwo i szybko, a potrzeba do tego niewielu składników. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Przygotowując babeczki dyniowe, warto zaopatrzyć się przede wszystkim w dwa dodatki - cynamon i posiekaną czekoladę, co nie tylko wpłynie na wygląd wypieków, lecz także na smak. Takie muffinki będą zdecydowanie smaczniejsze. A co jeszcze powinno znaleźć się na liście zakupów?
Pieczenie babeczek dyniowych zacznij od przygotowania głównego składnika, czyli dyni. Obierz ją i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ale nie całą, tylko kawałek. Tak, aby po odciśnięciu miąższu z wody, zostało około szklanki. Teraz wsyp do miski i wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia (sodę) i cynamon. W innym naczyniu roztrzep jajka z olejem, po czym dodaj do suchych składników, podobnie jak cukier, dynię i czekoladę. Wymieszaj wszystko starannie.
Teraz ułóż na blasze foremki do babeczek i do każdej wlej ciasto do mniej więcej 2/3 wysokości. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Gdy będą gotowe, zostaw do ostygnięcia, po czym udekoruj wedle uznania, np. lukrem, polewą czekoladową bądź miodem z posiekanymi orzechami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.