Borowik szlachetny, borowik sosnowy, podgrzybek, maślak czy kania to grzyby najbardziej pożądane przez grzybiarzy. Jest wiele gatunków, które w lesie omijamy wzrokiem w poszukiwaniu tych najpopularniejszych, tracąc okazję do zebrania prawdziwego rarytasu. Jednym z takich skarbów jest grzyb krówka, czyli mleczajowiec smaczny.
Mleczajowiec smaczny należy do gatunku grzybów gołąbkowatych. Znany jest m.in. jako mleczaj krówka, krówka, mlecz, mleczak, mlecznik, mleczan, mleczarka i, już mylnie, rydz czerwony i rydz smaczny. Kapelusz ma od 5 do 15 cm średnicy, u młodych okazów wypukły, u starszych spłaszczony z lekkim wgłębieniem, o gładkiej powierzchni, barwy rudopomarańczowej, żółtorudej i pomarańczowobrązowej, jednolicie ubarwionej.
Krówkę można spotkać w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, szczególnie pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami i sosnami, od czerwca aż do końca października. Najbardziej charakterystyczną cechą tego niepozornego grzyba jest biała i gęsta wydzielina, która pojawia się po przekrojeniu, rozcięciu albo uszkodzeniu owocnika. Białe mleczko po chwili ciemnieje i przypomina topiony ser. Mleczajowiec ma też charakterystyczny silny zapach ryb lub śledzi. Dzięki temu trudno go pomylić z innymi gatunkami, także tymi trującymi. Jednak jeśli nie masz pewności co do danego grzyba, skonsultuj się z kimś, kto ma doświadczenie, albo zrezygnuj z zebrania, a przede wszystkim ze spożycia.
Grzyb krówka to jeden z niewielu przykładów grzyba, którego można jeść "na surowo". Ma wysoką zawartość białka, jest to więc idealna alternatywa dla osób, które mięsa unikają. Po obróbce termicznej rybna woń znika. Jak przyrządzić mleczaja smacznego? Możesz go np. usmażyć na maśle albo obtoczyć w mące i bułce, podsmażając jak kotlety.
PORADA! Przed gotowaniem albo smażeniem zdejmij skórkę z kapelusza. Ta może bowiem stwardnieć. Jeśli wybierasz gotowanie, wybierz powolne i na wolnym ogniu. Dzięki temu zminimalizujesz charakterystyczną ziarnistość.
Krówki z marchewką - przepis:
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w półksiężyce. Szalotkę pokrój w piórka. Grzyby oczyść, usuń skórkę z kapelusza. Na sporej patelni rozgrzej masło. Wrzuć oczyszczone, osuszone grzyby i smaż, nie ruszając ich przez ok. 3 minuty. Odwróć, podsmażaj, aż się zarumienią. Zdejmij grzyby z patelni, wrzuć cebulkę i marchewkę. Smaż na średnim ogniu, aż marchewka lekko zmięknie, dodaj grzyby, dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Na koniec posyp pietruszką.