Weź kilka cytryn i sól, a efekt cię zaskoczy. Ten przepis jest prostszy niż kiszenie kapusty

Od dawna zastanawiałam się, jak zrobić kiszone cytryny. Słyszałam o nich dużo dobrego, a szczególnie urzekło mnie to, że można dodać je do wszystkiego. Przepis na nie okazuje się banalnie prosty, wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości.

Jakiś czas temu, podczas wizyty w jednej z restauracji, po raz pierwszy spróbowałam kiszonych cytryn. Przyznam szczerze, że ich smak wydał mi się dość nietypowy - słony, lekko kwaskowaty, z delikatną nutą goryczki. Z czasem zaczęłam bardziej je doceniać i stwierdziłam, że warto zrobić je samodzielnie w domu. Okazało się, że przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi, a dodatkowo składniki są łatwo dostępne. Co ważne, cytryny w tej odsłonie wprowadzają do potraw coś nowego, niekoniecznie zmieniając całkowicie ich charakter.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Ile soli do kiszenia cytryn? Dodaj 6 łyżek, a będą mieć świetny smak

Kiszenie cytryn to prosty proces, ale kluczowym elementem jest odpowiednia ilość soli. To właśnie ona nie tylko konserwuje owoce, ale również nadaje im charakterystyczny, intensywny posmak. Zbyt mała ilość może sprawić, że cytryny nie ukiszą się prawidłowo, a ich smak będzie mdły. 

Składniki:

  • 5-6 cytryn (najlepiej niewoskowanych),
  • 6 łyżek soli morskiej,
  • sok z 3-4 cytryn,
  • litr wody,
  • laska cynamonu,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu.

Co zrobić z kiszoną cytryną? Pasuje do gulaszu i do schabowego

Ich kwaskowatość i lekka słoność doskonale podkreślają aromat dań mięsnych. Przykładem są pieczenie, klasyczne kotlety lub rozgrzewające leczo. Możesz je również drobno posiekać i wymieszać z sosem lub marynatą.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj cytryny pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia i wosk. Każdą natnij na krzyż od góry, nie przecinając do końca, aby ćwiartki pozostały razem.
  2. W garnku zagotuj wodę i dodaj 6 łyżek soli morskiej, a także sok z cytryn. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Odstaw solankę do ostygnięcia, powinna być letnia, ale nie gorąca.
  3. W wyparzonym słoiku ułóż ciasno cytryny. Dodaj do nich przyprawy, takie jak liście laurowe, ziarna pieprzu i laskę cynamonu.
  4. Zalej owoce letnią wodą, tak aby były całkowicie zanurzone. Na wierzch możesz położyć mały talerzyk lub docisnąć cytryny wyparzonym kamieniem, aby utrzymać je pod wodą. Następnie dokładnie zakręć naczynie.
  5. Słoik odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Co kilka dni możesz delikatnie nim potrząsnąć, aby sól równomiernie się rozprowadzała. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: