Przełom sierpnia i września to ulubiony czas dla miłośników papryki. To wtedy najlepszy moment na jej kupowanie, przygotowywanie z niej przetworów i wypróbowywanie nowych przepisów na obiad. Jest wtedy dojrzała, pełna smaku, a przede wszystkim tania. Pierwszą myślą, gdy w domu pojawia się zapas tego warzywa, jest leczo, ale to niejedyne danie, które możesz zrobić zarówno na obiad, jak i do słoika na zimę.
Chwila roboty, kilka dodatków, garść przypraw i przepyszne danie gotowe. Gęsta i idealnie kremowa peperonata to tradycyjne włoskie danie, które niektórym przypomina węgierskie leczo, innym bigos, choć nie ma w nim ani grama mięsa, ani kapusty. Jest za to prawdziwa eksplozja smaku. Co ważne, możesz ją jeść nie tylko na obiad, lecz także na kolację czy do śniadania, "włoski bigos" idealnie sprawdza się bowiem także na kanapki.
Peperonata to włoska potrawa z papryki i duszonych warzyw, doprawiona czosnkiem, chili i oliwą. Podobnie jak nasz bigos czy dobrze znane leczo, najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu, gdy gęstnieje i nabiera smaku. Przepisów jest wiele, różnią się w zależności od regionu i tego, co akurat znajduje się pod ręką. W niektórych z nich dodaje się m.in. cukinię.
PORADA! Przygotuj od razu większą porcję i kilka słoików. Gotową peperonatę zapasteryzuj i zachowaj na zimę. Jedz jako dodatek do obiadu, na kanapkę, do ryżu, pieczonego mięsa albo wrzuć do gulaszu.
Potrzebne składniki:
Papryki umyj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż papryki i polej odrobiną oliwy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 30 minut. Po kwadransie zajrzyj do środka i przewróć warzywa na drugą stronę, by upiekły się równomiernie.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w drobną kostkę, pomidory lekko ponacinaj i sparz we wrzątku. Usuń skórkę, pokrój w dość grubą kostkę. Cebulę podsmaż na oliwie, aż się zeszkli, pod koniec dodaj czosnek. Dodaj pomidory i duś na wolnym ogniu. Upieczoną i przestudzoną paprykę obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paseczki i dodaj do duszonych pomidorów. Dopraw solą, pieprzem, świeżą bazylią i opcjonalnie odrobiną wędzonej papryki. Dodaj także ocet balsamiczny. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, aż przyprawy się przegryzą.