Ziemniaki można gotować, smażyć i piec. Wszystko zależy od tego, który sposób podania lubisz najbardziej. Najpopularniejsza zdecydowanie jest pierwsza opcja. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy solidną porcją soli, a potem odcedzamy i odparowujemy. To jednak niejedyny sposób. Danie będzie o wiele smaczniejsze, jeśli ugotujesz ziemniaki z dodatkiem ziół i warzyw, czyli w aromatycznym bulionie.
Zastąpienie wody bulionem sprawi, że ziemniaki będą miały wyrazisty smak. Nikt nie powie już, że są mdłe albo nijakie. Zanim wrzucisz warzywa do garnka i zalejesz wywarem, warto wcześniej je obrać i pokroić, żeby wciągnęły jak najwięcej smaku. Jak zrobić taki bulion? To bardzo proste. Wystarczy, że wrzucisz do garnka z wodą i ziemniakami następujące składniki:
PORADA! Do mieszanki można opcjonalnie dodać kilka innych warzyw, np. papryka czerwona, czosnek, cebula żółta albo czerwona. Jeszcze bardziej podkręcą smak.
Gdy warzywa się ugotują, odcedź je, odparuj i nałóż na talerze. Pamiętaj, że im większe kawałki ziemniaków, tym dłużej będą się gotować. Jeśli zależy ci na czasie, warto wcześniej pokroić je w ćwiartki czy w kostkę.
Popularną metodą jest też gotowanie warzyw w mleku. Wychodzą bardzo kremowe i delikatne. W tym przypadku do garnka też można dodać ulubione zioła, przyprawy oraz zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach. Tak wydobędziesz z potrawy maksimum smaku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.