Nie w wodzie z solą ani w mleku. Ziemniaki gotuję tylko w tym wywarze. Smak nie do podrobienia

W wielu domach ziemniaki to obowiązkowy element obiadu. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie, ewentualnie w mleku. Mało kto zna patent z użyciem bulionu, a szkoda. Warzywa smakują wtedy wyśmienicie.

Ziemniaki można gotować, smażyć i piec. Wszystko zależy od tego, który sposób podania lubisz najbardziej. Najpopularniejsza zdecydowanie jest pierwsza opcja. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy solidną porcją soli, a potem odcedzamy i odparowujemy. To jednak niejedyny sposób. Danie będzie o wiele smaczniejsze, jeśli ugotujesz ziemniaki z dodatkiem ziół i warzyw, czyli w aromatycznym bulionie.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Jak gotować ziemniaki? Połącz je z innymi warzywami

Zastąpienie wody bulionem sprawi, że ziemniaki będą miały wyrazisty smak. Nikt nie powie już, że są mdłe albo nijakie. Zanim wrzucisz warzywa do garnka i zalejesz wywarem, warto wcześniej je obrać i pokroić, żeby wciągnęły jak najwięcej smaku. Jak zrobić taki bulion? To bardzo proste. Wystarczy, że wrzucisz do garnka z wodą i ziemniakami następujące składniki:

  • odrobina soli,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • szczypta kminku i kozieradki,
  • kilka listków świeżej natki pietruszki,
  • mała marchewka,
  • korzeń pietruszki.

PORADA! Do mieszanki można opcjonalnie dodać kilka innych warzyw, np. papryka czerwona, czosnek, cebula żółta albo czerwona. Jeszcze bardziej podkręcą smak.

Gotowanie ziemniaków, fot. Igor Nikushin / iStock
Gotowanie ziemniaków, fot. Igor Nikushin / iStock Gotowanie ziemniaków, fot. Igor Nikushin / iStock

Ziemniaki gotowane w mleku też są dobre. Wręcz rozpływają się w ustach

Gdy warzywa się ugotują, odcedź je, odparuj i nałóż na talerze. Pamiętaj, że im większe kawałki ziemniaków, tym dłużej będą się gotować. Jeśli zależy ci na czasie, warto wcześniej pokroić je w ćwiartki czy w kostkę.

Popularną metodą jest też gotowanie warzyw w mleku. Wychodzą bardzo kremowe i delikatne. W tym przypadku do garnka też można dodać ulubione zioła, przyprawy oraz zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach. Tak wydobędziesz z potrawy maksimum smaku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: