Zupa chrzanowa od lat cieszy się popularnością w różnych regionach Polski, szczególnie na południu, gdzie serwuje się ją podczas świątecznych uczt. Jej korzenie sięgają tradycji chłopskich, kiedy chrzan, będący symbolem siły, dodawano do wielu potraw. Przyznam, że początkowo podchodziłam do jej smaku z rezerwą, jednak ciekawość zwyciężyła. Ku mojemu zaskoczeniu, delikatna kremowość w połączeniu z kawałkami warzyw i pikantnym chrzanowym akcentem idealnie trafiły w moje kulinarne gusta. Od tej pory gotuje ją na różne okazje. Chcesz przepis? Chętnie się nim z tobą podzielę.
Przygotowanie zupy jest dziecinnie proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Choć z nazwy brzmi skromnie, doskonale sprawdzi się jako regionalna przystawka na różne okazje. Aby stworzyć idealny smak, musimy zgromadzić składniki. Czego będziesz potrzebować? Poniżej znajdziesz listę.
Składniki:
PORADA! Jeśli brakuje ci czasu na przygotowanie domowego bulionu, możesz sięgnąć po kostkę rosołową jako szybką alternatywę. Wystarczy rozpuścić odpowiednią ilość w gorącej wodzie, by w kilka minut zyskać gotową bazę do zupy.
Aby przygotować chrzan do zupy, najlepiej użyć świeżego korzenia. Obierz go dokładnie i zetrzyj na drobnej tarce. Uzyskasz w ten sposób intensywny aromat i naturalną ostrość. Jeśli chcesz złagodzić jego smak, możesz delikatnie podgrzać chrzan na maśle przed wrzuceniem go do garnka. Kiedy warzywo jest już gotowe, możemy zabrać się za gotowanie.
Zobacz też: Robię zamiast ziemniaczanych. Placki biedaki wychodzą chrupiące i złociste. Lepszych nie jadłam