• Link został skopiowany

Małdrzyki krakowskie z przepisu Ewy Wachowicz z kilku składników, gotowe w kilka minut

Małdrzyki krakowskie to małe placuszki, które są serwowane głównie w Małopolsce i na Podkarpaciu. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, przy czym najważniejszy jest wysokiej jakości ser twarogowy. To idealna propozycja na szybki obiad na słodko.
Placki twarogowe
fot. shutterstock.com

Dawniej przygotowywano je z ''mądrzyka'' - sera wyrabianego ze słodkiego mleka. Dziś używamy twarogu tłustego lub półtłustego, w zależności od indywidualnych preferencji. Najlepiej smakują na ciepło, ale można je spakować także do lunchboxa.  

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Małdrzyki przepis Ewy Wachowicz. Przygotuj potrzebne składniki 

Jeśli lubisz poznawać potrawy kuchni regionalnej, to proponujemy właśnie małopolskie małdrzyki. Przepis Ewy Wachowicz przygotujesz z następujących składników:

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka (1 całe + żółtko z drugiego)
  • 1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny 

Ponadto:

  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych placków 

Małdrzyki - przepis krok po kroku. Przygotowanie ciasta zajmie nie więcej niż 5 minut 

Prostota i szybkość przygotowania to cechy, którymi można opisać recepturę na małdrzyki. Przepis wykonasz zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Twaróg przekładamy do miski
  • Dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko
  • Miksujemy na gładką masę
  • Dodajemy przestudzone płynne masło, cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową
  • Ponownie miksujemy na jednolite ciasto
  • Dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników  

Zobacz też: To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada

Jak zrobić małdrzyki? Smaż na maśle klarowanym, a wyjdą niezwykle delikatne 

Gdy ciasto będzie gotowe, przystępujemy do ostatniego etapu pracy, czyli smażenia. Jak zrobić małdrzyki krakowskie, aby ich smak był bardziej aromatyczny i subtelny? Warto wybrać masło klarowane, które ma wysoką temperaturę dymienia i odpowiada za aksamitną konsystencję potraw. 

  • masło rozpuszczamy na patelni, a gdy się nagrzeje, nakładamy porcje ciasta
  • smażymy partiami z obu stron na rumiany kolor
  • gotowe placki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
  • podajemy posypane cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami 

Jadłaś / jadłeś kiedyś małdrzyki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: