Magda Gessler podzieliła się przepisem, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Ważny składnik to konkretne owoce

Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób związanych ze środowiskiem kulinarnym. Wiele osób chętnie korzysta z jej przepisów przez cały rok, a przed świętami to zainteresowanie jeszcze się wzmaga. A jaki jest jej ulubiony przepis na święta? Restauratorka zdradziła serwisowi Plotek.pl bez czego nie wyobraża sobie świąt.

Więcej świątecznych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, smażony karp, sałatka jarzynowa, śledzie pod najróżniejszą postacią. To wszystko zwykle ląduje na świątecznych stołach Polaków. Jest jednak jeszcze jedna potrawa, która z Bożym Narodzeniem kojarzy się jak żadna inna. Okazuje się, że jest to również ulubiony świąteczny przepis Magdy Gessler, którym podzieliła się z Plotkiem. Chodzi o barszcz czerwony z uszkami.

Barszcz czerwony Magdy Gessler. Ulubiony przepis świąteczny restauratorki

Ta zupa dla wielu osób jest symbolem Bożego Narodzenia. Jak robi ją prowadząca "Kuchenne rewolucje"? Otóż oprócz tak klasycznych składników, jak buraki czy liczne przyprawy, Gessler dodaje do niego również owoce, a konkretnie jabłka. 

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka. Opowiedziała, jak popsuła potrawę dla króla Hiszpanii

Składniki:

  • 10 buraków,
  • 2 kg jabłek,
  • szklanka kwasu buraczanego,
  • 4 cebule,
  • ocet,
  • czosnek,
  • 2 goździki,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • dodatkowo: 250 g słoniny pokrojonej w kostkę, cztery cebule.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony Magdy Gessler robi się bardzo łatwo. Buraki kroimy w plasterki, a cebule na pół. Buraki przekładamy do garnka tak, by wypełniły go mniej więcej do 3/4 wysokości. Zalewamy wodą, dorzucamy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe oraz czosnek. Dodajemy również cebulę i zaczynamy gotować barszcz na małym ogniu. Aby zupa miała ładny, czerwony kolor, dolewamy trochę octu. 

Przecedzamy barszcz i dodajemy kwas. Na noc zostawiamy barszcz z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki. Owoców nie obieramy ze skórki. 

Magda Gessler wykonuje jeszcze jedną niestandardową czynność. Kroi cebule i słoninę w kostkę, smaży je, a wytopiony tłuszcz przecedza do zupy. 

Barszcz czerwony Magdy Gessler gotowy. Zastanawiacie się, po co restauratorka dodaje do zupy jabłka? Otóż dzięki tym owocom barszcz zyskuje zarówno wyjątkowy aromat, jak i zatrzymuje odpowiedni, rubinowy kolor.

Więcej o: