Więcej świątecznych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, smażony karp, sałatka jarzynowa, śledzie pod najróżniejszą postacią. To wszystko zwykle ląduje na świątecznych stołach Polaków. Jest jednak jeszcze jedna potrawa, która z Bożym Narodzeniem kojarzy się jak żadna inna. Okazuje się, że jest to również ulubiony świąteczny przepis Magdy Gessler, którym podzieliła się z Plotkiem. Chodzi o barszcz czerwony z uszkami.
Ta zupa dla wielu osób jest symbolem Bożego Narodzenia. Jak robi ją prowadząca "Kuchenne rewolucje"? Otóż oprócz tak klasycznych składników, jak buraki czy liczne przyprawy, Gessler dodaje do niego również owoce, a konkretnie jabłka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony Magdy Gessler robi się bardzo łatwo. Buraki kroimy w plasterki, a cebule na pół. Buraki przekładamy do garnka tak, by wypełniły go mniej więcej do 3/4 wysokości. Zalewamy wodą, dorzucamy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe oraz czosnek. Dodajemy również cebulę i zaczynamy gotować barszcz na małym ogniu. Aby zupa miała ładny, czerwony kolor, dolewamy trochę octu.
Przecedzamy barszcz i dodajemy kwas. Na noc zostawiamy barszcz z jabłkami pokrojonymi w ćwiartki. Owoców nie obieramy ze skórki.
Magda Gessler wykonuje jeszcze jedną niestandardową czynność. Kroi cebule i słoninę w kostkę, smaży je, a wytopiony tłuszcz przecedza do zupy.
Barszcz czerwony Magdy Gessler gotowy. Zastanawiacie się, po co restauratorka dodaje do zupy jabłka? Otóż dzięki tym owocom barszcz zyskuje zarówno wyjątkowy aromat, jak i zatrzymuje odpowiedni, rubinowy kolor.