Pierniczki tak dobre, że spadną ci świąteczne kapcie z nóg. Możesz robić je całą zimę, a nigdy się nie znudzą. Klucz to przyprawy

Boże Narodzenie to nie tylko przepiękny i magiczny okres, który wielu z nas spędza z bliskimi. To również czas, w którym dom zamienia się w fabrykę najwspanialszych zapachów. Urzekają nas przede wszystkim te korzenne. Jeśli ciebie również, to bierz się do pracy i przygotuj najlepsze świąteczne pierniczki. Ten przepis zrobi furorę u każdego.

Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez kruchych pierniczków? To korzenny zapach wypiekanych w domu słodkości dla wielu z nas jest kwintesencją nadchodzących świąt. Uczyń najbliższe tygodnie magicznymi i już teraz przetestuj niezawodną recepturę, na obłędne pierniczki z miodem. Pamiętaj jednak, by korzenną mieszankę przypraw przygotować samemu. W pozytywnym szoku będzie nawet twoja teściowa. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki ulubionego miodu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki mleka (ciepłego),
  • pół łyżeczki kakao niesłodzonego,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków w proszku,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kardamonu,
  • lukier do dekoracji.

Najlepsze pierniczki pod słońcem. Raz ich spróbujesz i nie będziesz chciała jeść innych

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy płynny miód (najlepiej podgrzać go w rondelku) i mieszamy całość.
  2. Do ciasta dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, kakao i mieszankę przypraw. 
  3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajka. Ciasto stale zagniatamy.
  4. Na koniec dolewamy cienkim strumieniem ciepłe mleko i formujemy z ciasta gładką, jednolitą kulę. 
  5. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy na cienki placek o grubości nie większej niż 2 cm i wycinamy pierniczki o dowolnych kształtach. 
  6. Wszystkie surowe ciastka ostrożnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Świątecznie pierniczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 

Gotowe pierniczki najlepiej zamknąć w puszcze lub słoiku i odstawić na kilka dni, a nawet tygodni do leżakowania. W tym czasie zmiękną, a ryzyko połamanych na ciastkach zębów spadnie niemalże do zera. Jeśli jednak nie uda się wytrzymać największym łasuchom, można jeść je w zasadzie od razu, najlepiej moczone w gorącym mleku lub kakao. Dekorowanie pierniczków z kolei polecamy przed samym podaniem, by lukier nie pokruszył się w słoiku. Smacznego! 

Więcej o: