Umiesz liczyć? Licz na siebie i zostaw gotowce na sklepowej półce. Ten kremowy sernik to łatwizna

Sernik to nasze dobro narodowe, które gości na naszych stołach podczas każdych świąt, ale i na co dzień do kawy. Perfekcja tkwi w odpowiednim przygotowaniu, dobrym jakościowo składzie i kilku szczegółach, o których nie można zapomnieć. Z naszym przepisem wyjdzie kremowy i lekkim niczym obłoczek - jednym słowem niebo na talerzu.

Przed nami wigilia, a co za tym idzie huczne przyjęcia i syto zastawione stoły świąteczne. Wśród tradycyjnych rarytasów nie może jednak zabraknąć klasyki i słodkości. Sernik sprawdzi się zatem idealnie, a szczególnie ten z naszego przepisu, który dosłownie rozpływa się w ustach. 

Zobacz wideo

Sernik idealny - puszysty, lekki i łatwy w przygotowaniu 

Święta bez ciast nie mają racji bytu. Poza piernikiem, makowcem czy babcinymi plackami nie może zabraknąć sernika, który gości w omowym menu niemal na każdą okazję. Fikuśne receptury z karmelem, orzeszkami czy galaretkami to jedno, jednak korona należy do klasyki. Nasz przepis to jedynie kilka produktów, które wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności, by powstał obłędnie puszysty, smakowity i lekki jak piórko wypiek. 

Sernik świąteczny nie potrzebuje długiej listy składników. Tu króluje prostota i jakość - najważniejsza rolę gra tu ser, dlatego zapomnij o nabiale z wiaderka i zainwestuj odrobinę czasu na samodzielne zmielenie sera. To jednak nie koniec swojskich rarytasów, nie obejdzie się bez kremowej śmietanki, jaj i miękkiego masła. 

Przepis na klasyczny sernik na święta Bożego Narodzenia 

Składniki: 

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 6 jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie oddziel żółtka od białek. 
  2. Do miski przełóż kremowe masło i ucieraj je mikserem na kremową masę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość powinna być kremowa i jasna. 
  3. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli śmietankę, następnie łyżka po łyżce ser oraz mąkę ziemniaczaną. 
  4. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. 
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ostrożnie masę i wygładź wierzch. 
  6. Sernik piecz w 170 stopniach przez godzinę. Wskazówka - jeśli chcesz, by sernik był nieziemsko puszysty i delikatny, włóż na dno piekarnika naczynie żaroodporne z odrobiną wody. 
  7. Sernik całkowicie ostudź i udekoruj. Smacznego! Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.