Ten przepis na sałatkę wielkanocną zdradziła mi ciocia Ania. Bije na głowę klasyczną jarzynową

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, co oznacza, że czas planować wiosenną ucztę. Zwykle przygotowuje się wtedy tradycyjną sałatkę jarzynową. W tym roku warto ją jednak zastąpić czymś bardziej oryginalnym i smakowitym. Sałatka z nowalijek to prawdziwy hit kulinarny, a przepis na niego pochodzi z rodzinnego przepiśnika.

Sałatka stanowi istotny element wielkanocnej uczty. Bez niej posiłek spożywany w gronie najbliższych nie byłby taki sam. Warzywna sałatka jest uniwersalna, bowiem pasuje do niemal wszystkiego, a ponadto przygotowuje się ją w ekspresowym tempie. Zamiast jednak po raz kolejny przyrządzać jarzynową, wypróbuj sałatkę z nowalijek. Smakuje niczym powiew ciepłej, radosnej wiosny.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Przepis na wiosenną sałatkę z jajek, rzodkiewek i szczypiorku. W sam raz na świąteczny stół

Przygotowanie wiosennej sałatki nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Wystarczy, że ugotujesz jajka, a następnie wymieszasz je z warzywnymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnie kremowym sosem majonezowo-jogurtowym prezentuje się niezwykle apetycznie. Gwarantujemy, że goście świąteczni będą zachwyceni nie tylko jej walorami smakowymi, ale i estetycznymi. Skorzystaj z poniższego przepisu i do dzieła!

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • pół białej rzodkwi,
  • pół ogórka zielonego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Wielkanocna sałatka z nowalijek. Sposób wykonania

Jajka umieść w garnku, zalej zimną wodą z odrobiną soli, po czym ugotuj na twardo. Rzodkiewkę opłucz, oderwij od naci i posiekaj. Białą rzodkiew i ogórka najpierw obierz, a dopiero potem drobno pokrój. Umieść warzywa w misce, dodaj umyty i posiekany szczypiorek, a także grubo pokrojone, ostudzone jajka.

W osobnej miseczce połącz jogurt, musztardę i majonez. Wlej trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Sos przelej do sałatki, a potem wszystko dokładnie wymieszaj. Niemal gotowy przysmak włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smaki zdążą się wtedy "przegryźć". Podawaj ją w ozdobnej salaterce jako dodatek do wielkanocnych potraw. Smacznego!

Więcej o: