Sałatka stanowi istotny element wielkanocnej uczty. Bez niej posiłek spożywany w gronie najbliższych nie byłby taki sam. Warzywna sałatka jest uniwersalna, bowiem pasuje do niemal wszystkiego, a ponadto przygotowuje się ją w ekspresowym tempie. Zamiast jednak po raz kolejny przyrządzać jarzynową, wypróbuj sałatkę z nowalijek. Smakuje niczym powiew ciepłej, radosnej wiosny.
Przygotowanie wiosennej sałatki nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Wystarczy, że ugotujesz jajka, a następnie wymieszasz je z warzywnymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnie kremowym sosem majonezowo-jogurtowym prezentuje się niezwykle apetycznie. Gwarantujemy, że goście świąteczni będą zachwyceni nie tylko jej walorami smakowymi, ale i estetycznymi. Skorzystaj z poniższego przepisu i do dzieła!
Składniki:
Jajka umieść w garnku, zalej zimną wodą z odrobiną soli, po czym ugotuj na twardo. Rzodkiewkę opłucz, oderwij od naci i posiekaj. Białą rzodkiew i ogórka najpierw obierz, a dopiero potem drobno pokrój. Umieść warzywa w misce, dodaj umyty i posiekany szczypiorek, a także grubo pokrojone, ostudzone jajka.
W osobnej miseczce połącz jogurt, musztardę i majonez. Wlej trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Sos przelej do sałatki, a potem wszystko dokładnie wymieszaj. Niemal gotowy przysmak włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smaki zdążą się wtedy "przegryźć". Podawaj ją w ozdobnej salaterce jako dodatek do wielkanocnych potraw. Smacznego!