Jak zaskoczyć gości podczas wielkanocnego biesiadowania? Wystarczy zaserwować obłędne jajka po szkocku, by każdy zapamiętał ten smak i obłędną prezencję na długo. Kultowy przepis jak co roku robi furorę - ważne jest jednak, by nie popaść zbyt szybko w entuzjazm i skupić się na odpowiednich składnikach i najmniejszych szczegółach. Wówczas mamy szansę na kulinarne arcydzieło.
Wielkanocne przepisy opierają się na wieloletniej tradycji, warto jednak nieco urozmaicić znane nam potrawy i nieco zaszaleć w te święta. Tuż obok fikuśnych sałatek, kolorowych deserów, mazurków, ociekających lukrem bab i innych swojskich smakołyków warto postawić szkockie jajka. Przepis na ten wyjątkowy specjał to nic trudnego, za to efekt robi ogromne wrażenie, a co najważniejsze smak jest równie ciekawy.
Kuchnia brytyjska nie należy do tak lubianych i popularnych, jak włoska czy hiszpańska, ale ma swoje pewniaki. Jajka po szkocku są na to doskonałym przykładem. Ich fenomen tkwi w mięsnym dodatku w postaci np. mielonej wieprzowiny. Cały smak i piękny wygląd zawdzięczamy jednak złocistej, aromatycznej i jedynej w swoim rodzaju panierce, która obłędnie otula cały przysmak. Na koniec tylko smażenie i gotowe! Po przekrojeniu takiego jajka ukażą się wszystkie smakowite warstwy.
Składniki:
Sposób przygotowania: