Szkockie jajka zawsze serwuje na Wielkanoc. Nie dość, że robią efekt furorę to smakują rewelacyjnie

Zamiast serwować na Wielkanoc klasyczne jajka faszerowane lub te taplające się w chrzanowym sosie postaw na soczyste i chrupiące jajka po szkocku. Ten rewelacyjny przepis łączy dwa wyjątkowe produkty - taki duet w chrupiącej panierce rozpieści każde podniebienie i zrobi niemałe wrażenie podczas świątecznego biesiadowania.

Jak zaskoczyć gości podczas wielkanocnego biesiadowania? Wystarczy zaserwować obłędne jajka po szkocku, by każdy zapamiętał ten smak i obłędną prezencję na długo. Kultowy przepis jak co roku robi furorę - ważne jest jednak, by nie popaść zbyt szybko w entuzjazm i skupić się na odpowiednich składnikach i najmniejszych szczegółach. Wówczas mamy szansę na kulinarne arcydzieło. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Wielkanocne jajka na bogato, czyli szkocka receptura na polskim stole

Wielkanocne przepisy opierają się na wieloletniej tradycji, warto jednak nieco urozmaicić znane nam potrawy i nieco zaszaleć w te święta. Tuż obok fikuśnych sałatek, kolorowych deserów, mazurków, ociekających lukrem bab i innych swojskich smakołyków warto postawić szkockie jajka. Przepis na ten wyjątkowy specjał to nic trudnego, za to efekt robi ogromne wrażenie, a co najważniejsze smak jest równie ciekawy. 

Kuchnia brytyjska nie należy do tak lubianych i popularnych, jak włoska czy hiszpańska, ale ma swoje pewniaki. Jajka po szkocku są na to doskonałym przykładem. Ich fenomen tkwi w mięsnym dodatku w postaci np. mielonej wieprzowiny. Cały smak i piękny wygląd zawdzięczamy jednak złocistej, aromatycznej i jedynej w swoim rodzaju panierce, która obłędnie otula cały przysmak. Na koniec tylko smażenie i gotowe! Po przekrojeniu takiego jajka ukażą się wszystkie smakowite warstwy

Jajka po szkocku - obłędny przepis na Wielkanoc 

Składniki: 

  • 10 jajek,
  • 500 g mielonej wieprzowiny lub surowych białych kiełbasek,
  • cebula,
  • łyżka musztardy,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża zielenina,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następne je obierz i odłóż do miseczki. 
  2. Teraz pora na mięso. Wieprzowinę lub białe, obrane kiełbaski przełóż do miski, dodaj, drobno poszatkowaną cebulę, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiaj dłonią, aż wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączą. 
  3. Każde jajko starannie oblep mięsem mielonym. Następnie każdą sztukę panieruj w mące i bułce tartej. 
  4. Tak przygotowane jajka smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony do uzyskania złocistego koloru - około cztery minuty. 
  5. Gotowe jajka po szkocku udekoruj posiekaną zieleniną i serwuj z ulubionymi sosami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.