Jak zaimponować rodzinie przy wielkanocnym stole? Zamiast pokładać nadzieje w spektakularnych ciastach, babkach czy fikuśnych sałatkach, postaw na jajka-grzybki, które będą najsmaczniejszą pozycją tych świąt i prawdziwą atrakcją, którą każdy zapamięta na długo.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni
Jajka-grzybki, czyli pomysłowa i apetyczna Wielkanoc
Podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych można puścić wodzę fantazji i zagłębić się w nieco mniej oczywistych czy wyszukanych przepisach. Jak się okazuje, nie tylko fikuśne jajka faszerowane, śledziowe roladki przypinające sushi i kolorowe ciasta mogą liczyć na poklask ii podziw gości. Jajka także można zaserwować w nietypowy i oryginalny sposób, a nasz przepis jest na to idealnym dowodem.
Jajka-grzybki to w rzeczywistości zaledwie kilka składników, które potrzebują nieco innego przygotowania. Pracę w kuchni zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, później odpowiednio je kroimy i zanurzamy w... herbacie! Takie połączenie pozwoli nam uzyskać niebanalny kolor, przypominający kapelusze grzybów. Reszta to już czysta formalność. Wystarczy przygotować leśny mech z warzyw i wszystko pięknie zaserwować.
Przepis na jajka-grzybki na leśnym mchu, czyli przystawka idealna na święta
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g pieczarek,
- 50 g sera żółtego,
- pół puszki groszku
- kilka łyżeczek majonezu,
- 4 łyżeczki śmietany 18 proc.,
- koperek,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz
- dwie saszetki czarnej herbaty.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo.
- W tym czasie możesz zrobić leśny mech. W tym celu połącz w misce groszek, przysmażone na maśle starte pieczarki, ser żółty oraz szczypior, koperek, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wszystko starannie wymieszaj do połączenia składników.
- Farsz wyłóż w płytkim naczyniu lub np. półmisku.
- Teraz pora na jajka. Obierz je starannie ze skorupek i odetnij węższą cześć na 3/4 wysokości. Tę część zanurz w zaparzonej, czarnej herbacie. Dzięki takiej kąpieli uzyskamy brązowy kolor dla naszych kapeluszy.
- Pozostałe, większe części jajek ułóż na mchu z pieczarek i groszku.
- Po chwili, gdy herbata ładnie zafarbuje jajka, można je wynurzyć, osuszyć i ułożyć na wierzchu jajek.
- W ten sposób uzyskamy nasze jajeczne grzybki. Danie udekoruj jeszcze koperkiem i serwuj na wielkanocnym śniadaniu i nie tylko, smacznego!