Jajka grzybki serwuję co roku na Wielkanoc. Nie dość, że obłędnie smakują, to wyglądają jak arcydzieło

Faszerowane czy taplające się w sosie przejdą do lamusa - poznaj spektakularne jajka grzybki, które wyłaniają się z leśnego mchu. Przepis wygląda i smakuje jak prawdziwe arcydzieło, a przygotujesz go z prostych składników i to w mgnieniu oka!

Jak zaimponować rodzinie przy wielkanocnym stole? Zamiast pokładać nadzieje w spektakularnych ciastach, babkach czy fikuśnych sałatkach, postaw na jajka-grzybki, które będą najsmaczniejszą pozycją tych świąt i prawdziwą atrakcją, którą każdy zapamięta na długo. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka-grzybki, czyli pomysłowa i apetyczna Wielkanoc 

Podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych można puścić wodzę fantazji i zagłębić się w nieco mniej oczywistych czy wyszukanych przepisach. Jak się okazuje, nie tylko fikuśne jajka faszerowane, śledziowe roladki przypinające sushi i kolorowe ciasta mogą liczyć na poklask ii podziw gości. Jajka także można zaserwować w nietypowy i oryginalny sposób, a nasz przepis jest na to idealnym dowodem. 

Jajka-grzybki to w rzeczywistości zaledwie kilka składników, które potrzebują nieco innego przygotowania. Pracę w kuchni zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, później odpowiednio je kroimy i zanurzamy w... herbacie! Takie połączenie pozwoli nam uzyskać niebanalny kolor, przypominający kapelusze grzybów. Reszta to już czysta formalność. Wystarczy przygotować leśny mech z warzyw i wszystko pięknie zaserwować. 

Przepis na jajka-grzybki na leśnym mchu, czyli przystawka idealna na święta

Składniki: 

  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek,
  • 50 g sera żółtego,
  • pół puszki groszku
  • kilka łyżeczek majonezu,
  • 4 łyżeczki śmietany 18 proc.,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz
  • dwie saszetki czarnej herbaty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. 
  2. W tym czasie możesz zrobić leśny mech. W tym celu połącz w misce groszek, przysmażone na maśle starte pieczarki, ser żółty oraz szczypior, koperek, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wszystko starannie wymieszaj do połączenia składników. 
  3. Farsz wyłóż w płytkim naczyniu lub np. półmisku. 
  4. Teraz pora na jajka. Obierz je starannie ze skorupek i odetnij węższą cześć na 3/4 wysokości. Tę część zanurz w zaparzonej, czarnej herbacie. Dzięki takiej kąpieli uzyskamy brązowy kolor dla naszych kapeluszy. 
  5. Pozostałe, większe części jajek ułóż na mchu z pieczarek i groszku. 
  6. Po chwili, gdy herbata ładnie zafarbuje jajka, można je wynurzyć, osuszyć i ułożyć na wierzchu jajek. 
  7. W ten sposób uzyskamy nasze jajeczne grzybki. Danie udekoruj jeszcze koperkiem i serwuj na wielkanocnym śniadaniu i nie tylko, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.