Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie

Domowej roboty przetwory wypadają mistrzowsko i bezkonkurencyjnie, szczególnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. W spiżarni nie może jednak zabraknąć kilku fikuśnych sałatek w słoikach na zimę, które pozwolą wrócić do smaków lata i zadbać o odpowiednią porcję witamin w diecie. Tu króluje ogórkowa klasyka i nieco bardziej oryginalna odsłona z cukinią w roli głównej.

Domowej roboty sałatki zamknięte w słoikach na zimę to prawdziwy skarb, który docenia się wraz z nadejściem pierwszych chłodnych dni. Wówczas szybko możemy wrócić do smaków lata. Inspiracji w tym zakresie nie brakuje, jednak warto postawić na klasykę i propozycję z sezonowych dóbr jak ogórki, cukinia czy obłędnie słodka papryka! 

Sałatki do słoików na zimę - takie trio to esencja smaków i zastrzyk witamin 

Sierpień to miesiąc, w którym możemy się raczyć wyjątkowymi smakami lata. W domowym menu królują szczególnie owoce i warzywa - to właśnie teraz mamy sezon na papryki, kapusty, pomidory, ogórki i wiele innych obłędnych smaków. Warto jednak pamiętać, że to już ostatni dzwonek na tego typu rarytasy - warto je zatem zamknąć w słoikach w postaci kolorowych sałatek, które później dodadzą smaku i koloru zimowym daniom czy zapewnią solidną porcję witamin, gdy za oknem królować będzie już jesienno-zimowy marazm. Absolutnym numerem jeden jest sałatka z cukinii. Aby ją przygotować, będziemy potrzebować: 

  • 4 kg cukinii,
  • 500 g marchewki,
  • 500 g cebuli,
  • główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchew obierz i pokrój w talarki, z kolei cebulę posiekaj w piórka, a czosnek na mniejsze kawałki.
  2. Koperek i natkę posiekaj. 
  3. Warzywa przełóż do dużej miski, wymieszaj i odłóż na 30 minut leżakowania. Po tym czasie przekładaj porcjami do wyparzonych słoików.
  4. Zrób zalewę, łącząc olej, ocet, cukier i sól. Mieszanką zalej sałatkę tak, by przykryła wszystkie warzywa.
  5. Gotowe słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj w piekarniku przez godzinę. Smacznego!
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na niezawodną sałatkę szwedzką z aromatycznym twistem

Składniki: 

  • 20 ogórków gruntowych,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • szklanka octu ryżowego,
  • 5 łyżek soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki papryki ostrej w płatkach.

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyj, odetnij końce i poszatkuj na cienkie plasterki. 
  2. Przełóż talarki do miski i przypraw drobno posiekanym czosnkiem, olejem, octem, papryczkami, solą i cukrem. Całość dokładnie ugniataj rękoma.
  3. Następnie przełóż warzywa do wyparzonych słoików. 
  4. Ogórki zalej pozostałą zalewą. 
  5. Szklane słoje dokładnie zakręć i wekuj około 20 minut w garnku z wrzącą wodą. Później ustaw je wieczkiem do dołu i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie można przełożyć je do spiżarni. 

Sałatka węgierska - wyśmienita receptura na aromatyczną paprykę na zimę

Składniki: 

  • 3 duże czerwone papryki, 
  • 6 cebul,
  • 2 żółte papryki,
  • seler korzeniowy,
  • główka czosnku,
  • płaska łyżka soli. 

Zalewa: 

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu spirytusowego,
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki.

Sposób przygotowania: 

  1. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paseczki. 
  2. Seler również oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w piórka. 
  3. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zasyp solą i pozostaw na całą noc lub kilka godzin, leżakowania - wówczas składniki puszczą sok i nabiorą smaku. 
  4. Następnie przygotuj zalewę, łącząc wszystkie wyżej wymienione składniki i zagotowując je. 
  5. Warzywa zalej miksturą, po czym porcjami przekładaj je do słoików - każdy słoik dopełnij zalewą, by warzywa były przykryte płynem. 
  6. Sałatkę pasteryzuj około 20 minut. Na koniec ostudź do góry dnem i przełóż do spiżarni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.