Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Domowej roboty przetwory wypadają mistrzowsko i bezkonkurencyjnie, szczególnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. W spiżarni nie może jednak zabraknąć kilku fikuśnych sałatek w słoikach na zimę, które pozwolą wrócić do smaków lata i zadbać o odpowiednią porcję witamin w diecie. Tu króluje ogórkowa klasyka i nieco bardziej oryginalna odsłona z cukinią w roli głównej.

Domowej roboty sałatki zamknięte w słoikach na zimę to prawdziwy skarb, który docenia się wraz z nadejściem pierwszych chłodnych dni. Wówczas szybko możemy wrócić do smaków lata. Inspiracji w tym zakresie nie brakuje, jednak warto postawić na klasykę i propozycję z sezonowych dóbr jak ogórki, cukinia czy obłędnie słodka papryka! 

Sałatki do słoików na zimę - takie trio to esencja smaków i zastrzyk witamin 

Sierpień to miesiąc, w którym możemy się raczyć wyjątkowymi smakami lata. W domowym menu królują szczególnie owoce i warzywa - to właśnie teraz mamy sezon na papryki, kapusty, pomidory, ogórki i wiele innych obłędnych smaków. Warto jednak pamiętać, że to już ostatni dzwonek na tego typu rarytasy - warto je zatem zamknąć w słoikach w postaci kolorowych sałatek, które później dodadzą smaku i koloru zimowym daniom czy zapewnią solidną porcję witamin, gdy za oknem królować będzie już jesienno-zimowy marazm. Absolutnym numerem jeden jest sałatka z cukinii. Aby ją przygotować, będziemy potrzebować: 

  • 4 kg cukinii,
  • 500 g marchewki,
  • 500 g cebuli,
  • główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchew obierz i pokrój w talarki, z kolei cebulę posiekaj w piórka, a czosnek na mniejsze kawałki.
  2. Koperek i natkę posiekaj. 
  3. Warzywa przełóż do dużej miski, wymieszaj i odłóż na 30 minut leżakowania. Po tym czasie przekładaj porcjami do wyparzonych słoików.
  4. Zrób zalewę, łącząc olej, ocet, cukier i sól. Mieszanką zalej sałatkę tak, by przykryła wszystkie warzywa.
  5. Gotowe słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj w piekarniku przez godzinę. Smacznego!
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na niezawodną sałatkę szwedzką z aromatycznym twistem

Składniki: 

  • 20 ogórków gruntowych,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • szklanka octu ryżowego,
  • 5 łyżek soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki papryki ostrej w płatkach.

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyj, odetnij końce i poszatkuj na cienkie plasterki. 
  2. Przełóż talarki do miski i przypraw drobno posiekanym czosnkiem, olejem, octem, papryczkami, solą i cukrem. Całość dokładnie ugniataj rękoma.
  3. Następnie przełóż warzywa do wyparzonych słoików. 
  4. Ogórki zalej pozostałą zalewą. 
  5. Szklane słoje dokładnie zakręć i wekuj około 20 minut w garnku z wrzącą wodą. Później ustaw je wieczkiem do dołu i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie można przełożyć je do spiżarni. 

Sałatka węgierska - wyśmienita receptura na aromatyczną paprykę na zimę

Składniki: 

  • 3 duże czerwone papryki, 
  • 6 cebul,
  • 2 żółte papryki,
  • seler korzeniowy,
  • główka czosnku,
  • płaska łyżka soli. 

Zalewa: 

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu spirytusowego,
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki.

Sposób przygotowania: 

  1. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paseczki. 
  2. Seler również oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w piórka. 
  3. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zasyp solą i pozostaw na całą noc lub kilka godzin, leżakowania - wówczas składniki puszczą sok i nabiorą smaku. 
  4. Następnie przygotuj zalewę, łącząc wszystkie wyżej wymienione składniki i zagotowując je. 
  5. Warzywa zalej miksturą, po czym porcjami przekładaj je do słoików - każdy słoik dopełnij zalewą, by warzywa były przykryte płynem. 
  6. Sałatkę pasteryzuj około 20 minut. Na koniec ostudź do góry dnem i przełóż do spiżarni.
Więcej o:

Komentarze (0)

Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).