Domowej roboty sałatki zamknięte w słoikach na zimę to prawdziwy skarb, który docenia się wraz z nadejściem pierwszych chłodnych dni. Wówczas szybko możemy wrócić do smaków lata. Inspiracji w tym zakresie nie brakuje, jednak warto postawić na klasykę i propozycję z sezonowych dóbr jak ogórki, cukinia czy obłędnie słodka papryka!
Sałatki do słoików na zimę - takie trio to esencja smaków i zastrzyk witamin
Sierpień to miesiąc, w którym możemy się raczyć wyjątkowymi smakami lata. W domowym menu królują szczególnie owoce i warzywa - to właśnie teraz mamy sezon na papryki, kapusty, pomidory, ogórki i wiele innych obłędnych smaków. Warto jednak pamiętać, że to już ostatni dzwonek na tego typu rarytasy - warto je zatem zamknąć w słoikach w postaci kolorowych sałatek, które później dodadzą smaku i koloru zimowym daniom czy zapewnią solidną porcję witamin, gdy za oknem królować będzie już jesienno-zimowy marazm. Absolutnym numerem jeden jest sałatka z cukinii. Aby ją przygotować, będziemy potrzebować:
- 4 kg cukinii,
- 500 g marchewki,
- 500 g cebuli,
- główka czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- 12 łyżeczek soli,
- pół szklanki cukru
- szklanka oleju,
- szklanka octu.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchew obierz i pokrój w talarki, z kolei cebulę posiekaj w piórka, a czosnek na mniejsze kawałki.
- Koperek i natkę posiekaj.
- Warzywa przełóż do dużej miski, wymieszaj i odłóż na 30 minut leżakowania. Po tym czasie przekładaj porcjami do wyparzonych słoików.
- Zrób zalewę, łącząc olej, ocet, cukier i sól. Mieszanką zalej sałatkę tak, by przykryła wszystkie warzywa.
- Gotowe słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj w piekarniku przez godzinę. Smacznego!
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Przepis na niezawodną sałatkę szwedzką z aromatycznym twistem
Składniki:
- 20 ogórków gruntowych,
- 10 ząbków czosnku,
- 5 łyżek oleju sezamowego,
- szklanka octu ryżowego,
- 5 łyżek soli,
- 5 łyżek cukru,
- 3 łyżeczki papryki ostrej w płatkach.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, odetnij końce i poszatkuj na cienkie plasterki.
- Przełóż talarki do miski i przypraw drobno posiekanym czosnkiem, olejem, octem, papryczkami, solą i cukrem. Całość dokładnie ugniataj rękoma.
- Następnie przełóż warzywa do wyparzonych słoików.
- Ogórki zalej pozostałą zalewą.
- Szklane słoje dokładnie zakręć i wekuj około 20 minut w garnku z wrzącą wodą. Później ustaw je wieczkiem do dołu i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie można przełożyć je do spiżarni.
Sałatka węgierska - wyśmienita receptura na aromatyczną paprykę na zimę
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki,
- 6 cebul,
- 2 żółte papryki,
- seler korzeniowy,
- główka czosnku,
- płaska łyżka soli.
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki octu spirytusowego,
- 2 szklanki oleju słonecznikowego,
- 2 szklanki cukru,
- łyżka soli,
- 2 łyżki ostrej mielonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paseczki.
- Seler również oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w piórka.
- Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zasyp solą i pozostaw na całą noc lub kilka godzin, leżakowania - wówczas składniki puszczą sok i nabiorą smaku.
- Następnie przygotuj zalewę, łącząc wszystkie wyżej wymienione składniki i zagotowując je.
- Warzywa zalej miksturą, po czym porcjami przekładaj je do słoików - każdy słoik dopełnij zalewą, by warzywa były przykryte płynem.
- Sałatkę pasteryzuj około 20 minut. Na koniec ostudź do góry dnem i przełóż do spiżarni.