Wystarczą dwa składniki do zrobienia pasty jak u włoskiej babci. Tu króluje prostota i serowy twist!

Marzysz o włoskiej kuchni, jednak brakuje ci siły, chęci i produktów? Przygotuj obiad dla leniwych, czyli obłędną, dwuskładnikową pastę o kuszącym, pomarańczowym kolorze. Przyda się sezonowe warzywo, mąka i kilka dodatków na aksamitny sos. To kulinarny banał, a smak... no cóż, warto spróbować samemu!

Kuchnia włoska podbiła serca i kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jak doskonale wiadomo, opiera się ona na prostocie i najwyższej jakości składnikach. Czasami można jednak przygotować ucztę rodem z Italii, mając w lodówce przysłowiowe "nic". Wystarczy dobry przepis, chęci i odrobina odwagi, by stworzyć coś spektakularnego i obłędnie smacznego. 

Puść wodzę fantazji i przygotuj dwuskładnikową, włoską pastę

Nie da się kryć, że włoska kuchnia jest wyborna, ale jednocześnie swojska, prosta i w niektórych regionach może kosztować grosze. Nie obejdzie się jednak bez składników dojrzewających na słońcu, oryginalnych makaronów, serów i oczywiście wędlin czy mięs. Dla leniwych polecamy prawdziwą perełkę, która smakuje niczym najlepsza pozycja z włoskiej restauracji. Tymczasem wymaga mało pracy, dwóch produktów i jedynie kilku dodatków. No to co, zaczynamy? 

Pasta z marchewki i mąki brzmi jak kolejny, internetowy wymysł, jednak Włoch z krwi i kości na swoim kulinarnym Instagramie @cookingwithbello pokazuje, jak zrobić to dosłownie w kilka minut. Takie danie jest świetne dla nowicjuszy, którym robienie tradycyjnego makaronu nie jest po drodze, ale także idealne dla leniwych i zabieganych - tu nie ma żadnej filozofii i wymysłów, jest za to prosto i smacznie! Kluczem do przygotowania włoskiego rarytasu jest zmielenie marchewki i połączenie jej z mąką. To wystarczy, by uzyskać ładne, elastyczne ciasto, które gotujemy w osolonym wrzątku i... to by było na tyle! Oczywiście nie obejdzie się bez sosu. Autor ekspresowej receptury poleca połączyć masło z parmezanem i grubo mielonym pieprzem. Na tym cała filozofia się kończy, a powstałe danie rozpieszcza podniebienie. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Przepis na marchewkową ucztę dla leniwych - Włoch zdradza recepturę 

Składniki: 

  • 500 g marchewki, 
  • 500 g mąki, 
  • 40 g masła, 
  • 80 g parmezanu, 
  • sól, 
  • grubo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 20 minut lub do miękkości. 
  2. Następnie włóż warzywo do kielicha miksera razem z mąką i dokładnie zblenduj. 
  3. Powstałe ciasto podziel na cztery części, każdą z nich dokładnie wyrabiaj i zrób wałeczek, który następnie podziela na mniejsze kawałki - powinny przypominać nasze polskie leniwe lub kopytka. 
  4. Pastę gotuj w osolonym wrzątku przez około cztery minuty. 
  5. W tym czasie rozpuść masło na patelni, dodaj ugotowany makaron, zetrzyj parmezan i dodaj odrobinę pieprzu. Całość wymieszaj i poczekaj, aż sos się ładnie zredukuje. 
  6. Danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA