Kuchnia włoska podbiła serca i kubki smakowe ludzi na całym świecie. Jak doskonale wiadomo, opiera się ona na prostocie i najwyższej jakości składnikach. Czasami można jednak przygotować ucztę rodem z Italii, mając w lodówce przysłowiowe "nic". Wystarczy dobry przepis, chęci i odrobina odwagi, by stworzyć coś spektakularnego i obłędnie smacznego.
Nie da się kryć, że włoska kuchnia jest wyborna, ale jednocześnie swojska, prosta i w niektórych regionach może kosztować grosze. Nie obejdzie się jednak bez składników dojrzewających na słońcu, oryginalnych makaronów, serów i oczywiście wędlin czy mięs. Dla leniwych polecamy prawdziwą perełkę, która smakuje niczym najlepsza pozycja z włoskiej restauracji. Tymczasem wymaga mało pracy, dwóch produktów i jedynie kilku dodatków. No to co, zaczynamy?
Pasta z marchewki i mąki brzmi jak kolejny, internetowy wymysł, jednak Włoch z krwi i kości na swoim kulinarnym Instagramie @cookingwithbello pokazuje, jak zrobić to dosłownie w kilka minut. Takie danie jest świetne dla nowicjuszy, którym robienie tradycyjnego makaronu nie jest po drodze, ale także idealne dla leniwych i zabieganych - tu nie ma żadnej filozofii i wymysłów, jest za to prosto i smacznie! Kluczem do przygotowania włoskiego rarytasu jest zmielenie marchewki i połączenie jej z mąką. To wystarczy, by uzyskać ładne, elastyczne ciasto, które gotujemy w osolonym wrzątku i... to by było na tyle! Oczywiście nie obejdzie się bez sosu. Autor ekspresowej receptury poleca połączyć masło z parmezanem i grubo mielonym pieprzem. Na tym cała filozofia się kończy, a powstałe danie rozpieszcza podniebienie.
Składniki:
Sposób przygotowania: