Kulinarne podróże nie dziwią już nikogo. Spróbowanie lokalnych specjałów w najróżniejszych regionach świata to często jeden z najważniejszych punktów zagranicznych wycieczek, a niekiedy jedyna motywacja do wyjazdu. Nie ma się jednak czemu dziwić, bowiem w wielu krajach lokalna kuchnia jest znakomita i absolutnie nie do podrobienia. Z tej okazji serwis kulinarny Taste Atlas pokusił się o stworzenie rankingu miast, w których regionalne potrawy są warte przejechania setek kilometrów. Zebrano średnią ocen najlepszych regionalnych dań serwowanych w danym mieście, średnią ocen dań narodowych serwowanych w tym mieście oraz średnią ocenę Google najlepszych tradycyjnych restauracji. Wyniki (poza 81 miejscem, na którym plasuje się Kraków) nikogo nie zaskoczą.
Zabytkowa i renesansowa Florencja zachwyca turystów nie tylko wspaniałą architekturą. Wszyscy, którzy przyjeżdżają do tego włoskiego miasta, wiedzą, że poza ucztą dla oczu czeka ich również raj dla podniebienia. Tradycyjna kuchnia florencka wykorzystuje bowiem najsmaczniejsze lokalne produkty, dzięki czemu wszystkie potrawy są zawsze smaczne i świeże.
Jednym z ulubionych dań lokalnej społeczności oraz samych turystów jest bistecca alla Fiorentina, soczysty i grubo siekany stek grillowany nad otwartym ogniem, przyprawiony jedynie oliwą, solą oraz pieprzem. Innymi daniami, którymi od lat zajadają się miejscowi są:
Będąc na miejscu warto spróbować przynajmniej jednej, z typowych dla tego regionu potraw. Nikt nie przygotuje ich z taką dokładnością i miłością, jak sami Włosi.
W stolicy Włoch kucharze łączą szanowaną tradycję wraz z nowoczesnymi rozwiązaniami. Skutkuje to znakomitą ofertą gastronomiczną, a turyści, którzy udają się do rzymskich knajp są z reguły zachwyceni i wspominają boskie smaki przez długie lata. Tradycyjna kuchnia z tego regionu opiera się na prostych przepisach bazujących na świeżych produktach. Jednym z najbardziej flagowych dań Rzymu jest cacio e pepe, makaron z dodatkiem sera pecorino i czarnego pieprzu. Zostając przy makaronach, równie popularną i lubianą opcją jest spaghetti alla carbonara. Innym, popularnym zaś street foodem są supplì, czyli smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe wypełnione mozarellą i sosem pomidorowym. Będąc na miejscu warto spróbować także prawdziwej, włoskiej pizzy czy penne all'arrabbiata. Do tego lampka dobrego, lokalnego wina i mamy kulinarny raj na ziemi.
Włochy o mały włos zajęłyby całe podium, jednak Lima obroniła się swoją tradycyjną kuchnią. To piękne nadmorskie miasto wykorzystuje przede wszystkim świeże owoce morza, a charakteryzuje się niecodzienny połączeniami smaków. Najpopularniejszym daniem jest tu ceviche, czyli surowa ryba marynowana w soku z owoców cytrusowych i doprawiona papryczką chilli. Podawana jest niekiedy z dodatkiem czerwonej cebuli i dla wielu stanowi najlepszy lokalny przysmak.
Jednakże lokalna kuchnia nie boi się międzynarodowych połączeń. Tak też powstało tiradito, łączące cechy kuchni japońskiej i peruwiańskiej. Jest to również znakomita ryba podawana na surowo z ostrym sosem. Inne regionalny potrawy godne uwagi to:
Warto jednak wiedzieć, że walkę o ostatnie miejsce w podium Lima wygrała zaledwie o 0,01 punktu z... Włochami. Na czwartym miejscu znajduje się bowiem Neapol. Faworyt rankingu jest więc oczywisty.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl